neděle 4. prosince 2016

Knižní listopad 2016

I přes měsíc neustálé docházky do nové práce (že jsem podepsala částečný úvazek si všimli až tento týden), snahy pohnout s diplomovou prací a hledání příležitostí pro nakupování vánočních dárků; nade mnou přeci jenom vyhrávala prokrastinace. A nebylo to zase tak špatné počtení :)

Za letošní listopad Vám tak přináším erotický román z prostředí kabaretu Špičkou jazyka od Sarah Watersové, klasiku v podání Jurského parku od Michaela Crichtona, a soubor povídek Náhoda nebo osud od Magdy Váňové.


Špičkou jazyka (Sarah Watersová)
Tento román nás vrátí po časové ose do dob viktoriánské Anglie, kdy je v plném proudu kabaretní scéna. Mladičká Nancy Astleyová, dcera venkovského obchodníka s ústřicemi, se na jednom z představení zamiluje do hvězdy londýnské kabaretní scény Kitty Butlerové. Ta se na svá představení obléká do pánských převleků a zpívá mužské písně, což Nancy zcela okouzlí. Nevynechá jediné představení, dokud si jí samotná Kitty nevšimne a přizve ji na své cesty coby svojí garderobiérku. Tak se Nancy dostane až do Londýna, kde sama zakusí slávu kabaretních prken a luxusní živobytí; ale také hořkost milostného života po boku žen a náhlý propad na ulice.

Naprosto skvělý román, který je i přes svůj název jenom lehce lechtivý. Útržků, popisující sexuální vzplanutí mezi dvěmi ženami, je tam pramálo a z toho jenom tři jsou opravdu vzrušující. Moc se líbí i náhled na starý Londýn, na tehdejší předsudky proti lesbičkám, na kabaretní slávu,... jediné mínus celé knížky je fakt, že když se dostáváte na konec knížky, dojde Vám jak se děj neustále opakuje. Po úspěchu přichází pád, po pádu spasitelská samaritánka, snaha udržet si ten skvělý život, která ale vede opět jenom k pádu. A celé kolo se asi třikrát zopakuje. Nicméně jako něžně lechtivý román to rozhodně stojí za přečtení.

Originálně Tipping the Velvet
žánr: světová literatura, román
Rok vydání: 1998
Počet stran: 510
ISBN: 978-80-257-0241-3


Jurský park (Michael Crichton)
Znovuzrození dinosaurů kvůli touze otevřít ten nejproslulejší zábavní park na světě se zákonitě musí vymknout kontrole. A i když veškeré snahy pana Hammonda najmout ten nejlepší možný personál včetně profesionílních lovců, IT zřízenců a genetiků; celý systém zkolabuje ještě před otevřením. Bohužel právě ve chvíli, kdy park prochází hodnocením proslulého archeologa Alana Granta.

Filmové zpracování Stevena Spielberga viděl snad každý. A každý druhý si s láskou tyto filmy připomněl, když šlo po letech do kin jejich nové pokračování Jurský svět. Přečíst si ale knížku? No páni, to byste se divili co všechno je jinak. Už jenom fakt, že samotný pan Hammond zde rozhodně není napsaný jako malý kouzelný milý dědula. nemluvě o tom, že je to mnohem napínavější a ještě vražednější než celý film. Pokud máte tuto ságu rádi, doporučuji sáhnout i po knižní klasice, protože ta Vás rozhodně nezklame!

Originálně Jurassic Park
žánr: sci-fy a fantasy, román
Rok vydání: 1990
Počet stran: 368
ISBN: 80-901068-9-7


Náhoda nebo osud (Magda Váňová) 
Soubor povídek vyprávějící příběhy lidí, kterým náhoda změnila osud. A taková náhoda je leckdy humorná, ironická, nesmyslné i záhadná. Magda Váňová zachycuje hru neuvěřitelných náhod a odhaluje jemné aspekty psychologie člověka, které hýbou osudem každého z  nás.

Kratičké povídání o pár příbězích, z jejichž náhody občas zamrazí. Mile napsané, a i když některé z příběhů skýtají dost otevřené konce, vybízející k zamyšlení o jejich pokračování, tak to pohladí na duši. První povídky, které jsem od paní Váňové četla, a stejně jako u jejích románů jsem nebyla zklamaná.

žánr: povídky, česká literatura
Rok vydání: 2013
Počet stran: 192
ISBN: 978-80-7244-342-0

Žádné komentáře:

Okomentovat