středa 29. července 2015

Nitroděložní tělísko GyneFix

Je tomu už měsíc, co jsem si kvůli špatné funkci štítné žlázy nechala implantovat nehormonální nitroděložní tělísko. Vzhledem k tomu, že jsem sama byla před zákrokem pořádně vyplašená a chtěla o tom vědět co nejvíce, udělala jsem tu nejfatálnější chybu - začala vyhledávat diskuze na internetu. A byla zděšená o poznání víc. 

Tímto článkem bych tak chtěla pomoci dámám, které se o tělísko zajímají. Poskytnu Vám všechny dostupné, důležité a především pravdivé informace; a také svoji soukromou zpověď o tom, jaké to bylo, co tomu předchází a naopak, co jsem si všechno už za ten měsíc užila. 



Z instrukcí pro uživatelku neb Trocha teorie:
Jak bylo řečeno v úvodu, GyneFix je nehormonální nitroděložní tělísko, které se skládá ze 6 nebo 4 měděných kroužků umístěných za sebou na nylonovém vlákně. Tento druh tělíska byl speciálně vyvinut a navržen tak, aby byl zcela bezproblémový a flexibilní, s vynikající spolehlivostí a jednoduchostí použití: 
  • je vysoce spolehlivé v prevenci otěhotnění
  • snadno se zavádí i odstraňuje
  • má minimum vedlejších nežádoucích účinků
  • nezvyšuje ztrátu krve při menstruaci (tedy nemá vliv na menstruační cyklus)
  • díky své velikosti a flexibilitě neumožňuje sestup či vypuzení
  • použitelné i pro mladé ženy před porodem
  • umožňuje rychlý návrat fertility po odstranění
  • působí dlouhodobě (5 let)

Jeho účinnost by měla být vyšší než při polykání pilulek. Díky tomu, že je nehormonální, nemá žádné nežádoucí vlivy na tělo, a je vhodný i pro mladé ženy před porodem či s malou dělohou. 

Po jeho zavedení se může objevit slabé krvácení trvající několik dní. Jakmile se tělo tělísku přizpůsobí, krvácení by mělo vymizet. Co se týče menstruačního cyklu, v prvních měsících po zavedení by měl být silnější než obvykle, po čase se vše navrací do normálu. Samozřejmě záleží na jedinci, každá žena to může mít jinak. Obecně pak platí vyhnout se jak tamponům, tak sexuálnímu styku po dobu 5-7 dnů po zavedení; a samozřejmě průběžně namátkou kontrolovat, zda je tělísko na místě. V případě, že by vlákno po zavedení bylo příliš dlouhé a vadilo Vám či partnerovi, není problém navštívit gynekologa a nechat vlákno zkrátit.  

Asi se ptáte, jak může taková jednoduchá věcička tak spolehlivě fungovat. Měděné kroužky uvolňují měděné ionty, které zabíjí spermie a působí tak coby prevence před oplodněním. Tělísko by také mělo předcházet mimoděložnímu těhotenství. 

Seznam proškolených lékařů, kteří s tělískem operují, by měl být TADY


Osobní zkušenost:
Poté, co mi v lednu tohoto roku doktoři přišli na sníženou funkci štítné žlázy, hormonální antikoncepce pro mne začala být krajně nebezpečná pro její vliv na tělo. Endokrinoložka mi poradila, ať se poohlédnu po nějaké nitroděložní formě tělíska, které má buď velmi nízkou hladinu hormonů působících lokálně (Jaydess), nebo je zcela nehormonální. Po poradě s gynekoložkou jsem sáhla po GyneFixu. 

Tělísko se zavádí v období probíhajících měsíčků. Bylo to krajně nepříjemné, jít k doktorce v takovém ne zrovna hygienickém období, ale jinak to nejde. Po příchodu se mne sestřička tázala, zda jsem náchylná na bolest či omdlévám - samozřejmě, že jsem pro jistotu řekla, že ano. Dostala jsem čípek proti bolesti na zavedení a poté měla půl hodiny počkat, aby začal působit. 

Když jsem přišla na řadu, doktorka mne zběžně prohlédla. Upozornila mne na to, že mne to může bolet trochu více, jelikož mám malou a zakloněnou dělohu. Krátce na to přišla sestřička a očividně proto, že jsem vypadala velice vyděšeně, mne celý zákrok držela za ruku (kterou jsem jí po celou dobu velice statečně mačkala). Zákrok byl rychlý, nicméně nemohu říct, že by nebolel. Díky defektu svojí vlastní dělohy jsem si ono nastřelení prožila hned natřikrát, než se to povedlo správně. Bolelo to jako blázen a neumím si představit jak moc by mne to bolelo bez čípku (nebo nedej bože, že čípek byl pouhé placebo nebo prošlý, a já si to hezky prožila tak, jak to mělo být). Tímto nechci všechny dámy vyděsit, některé to prý nebolí vůbec a jiné zas jen lehce štípne. 

Celý den mne pak poněkud bolel podbřišek, druhý den už jsem o tom nevěděla. Asi tři dny jsem si odbývala každoměsíční krvácení a na doporučení doktorky ještě začala dobírat poslední plato antikoncepčních pilulek. Týden a půl na to jsem vyrazila na dovolenou. 

Hned první den jsem samozřejmě začala krvácet. Byla to sobota, takže jsem nemohla volat do ordinace. Za pár dnů jsem tedy volala, zda je to normální, jelikož jsem krvácela opravdu hodně. Paní doktorku jsem bohužel nezastihla, ale sestra mi potvrdila, že to je normální, že se tělo pouze sžívá s tělískem a ať doberu antikoncepci. Když jsem po 11 dnech dorazila zpět do Čech, stále krvácela a už mi z toho nejen klesal krevní tlak, ale bylo mi věčně do mdlob; okamžitě jsem navštívila gynekologii. Tam mi bylo řečeno, že sestra pochybila, že jsem měla antikoncepci okamžitě vysadit, jelikož díky ní jsem si krvácení prodlužovala. Ve finále jsem celkem krvácela celé dva týdny, než to samovolně ustoupilo. 

Od té doby jsem nezaznamenala žádný problém s bolestí či se sexem. Na své první měsíčky od zavedení však díky své malé krvavé epizodě stále čekám, nicméně doufám, že bude vše v pořádku. Průběžné vyšetření ukázalo, že tělísko je na svém místě a bylo dobře přijato. 

Po takřka roce s tělískem (květen 2016): stále žádné potíže, měsíčky byly první půlrok pravidelné po 28 dnech, postupem času se mi perioda prodloužila na přibližně 35 dní. Podle doktorky je to však absolutně v pořádku - perioda se prostě vrací do doby před antikoncepcí. Což je pro mě trochu děsivý, protože já to dříve mívala třeba i jednou za měsíc a půl, což už se mi vlastně jednou stalo, ale byla to taková výjimka. I to se prý může občas stát. Standardně navíc pokaždé trvá jenom 5 dní - 2 dny jsou brutální, ale ty tři zbylé už je to taková zbytková pohodička takříkajíc. Každopádně obecně nemám žádné problémy a dokonce zmizely i moje mykotické potíže, kterých jsem se léta nemohla zbavit právě díky antikoncepci, která je přiživovala.

Doufám, že jsem případné zájemkyně o tělísko nevyděsila; naopak navnadila, aby sáhly právě po tomto typu. V případě dotazů neváhejte zanechat komentář :)

3 komentáře:

  1. Ahoj Jani, jak jsem už psala, neměla jsem o takovém tělísku ani tušení. Je super, že vlastně nemá vliv na funkci ženského těla a samo si poradí se spemiemi. Víc takových článků! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni,
      no vidíš to a mě to doktorka nabídla až když jsem jí řekla, že chci vysadit úplně, protože technicky vzato nesmím nic s hormony. Ví se o něm očividně hrozně málo, což je škoda. Je to fakt super :) tak třeba kdyby ses k "antikoncepci" chtěla jednou vrátit, tak víš, po čem sáhnout :)

      Vymazat
  2. Drahe damy, vcera jsem byla na vyndani GyneFix teliska (po 5,5 letech) a za me uz urcite nedoporucuji, existuji i neinvazivni nehormonalni teliska jak medena tak treba se stribrem, kterymi si usetrite nejen bolest, ale i strach z toho, ze se s delohou mohlo neco stat, co bude mit vliv na vysnene tehotenstvi (kdyz zu to konecne bude moct prijit)

    OdpovědětVymazat