neděle 3. prosince 2017

Losos v hořčicovém glazé

Víkendové obědy jsou taková předzvěst malé tragédie. Jednak si to vždycky vyžádá trochu větší vaření než týdenní rychlovky po práci, a za druhé se tak snažíme vymyslet něco extra. Což ne vždycky vypadá dobře, zvlášť pokud vaříte stylem pokus-omyl. 

Takový losos je ale za mě vždycky sázka na jistotu. Je to osvědčená lahůdka, se kterou se v troubě nemůže nic stát. A po tom, co jsem našla fantastický recept na hořčicové glazé bych se jím mohla cpát doslova od rána do večera! 



Co bude potřeb na 2 porce:
  • brambory (množství - by očko) 
  • 2 filety lososa (popř. pstruha lososovitého)
  • olivový olej
  • mletý zázvor
  • chilli koření
  • med
  • hrubozrnná hořčice
  • sůl, pepř
  • citron

Brambory si uvaříme dle chutě a preferencí, k lososu se hodí v jakémkoliv provedení. Já osobně miluji bramborovou kaši, ale ani takové pečené brambory v troubě nejsou k zahození. Troubu si předehřejeme na 180°. Lososa dáme na plech na pečicí papír kůží dolů, potřeme ho zlehka olivovým olejem, osolíme a opepříme. Než ho dáme zapéct, připravíme si glazuru. Smícháme půl lžičky mletého zázvoru (může být i čerstvě nastrouhaný), lžičku medu, špetku mletého chilli, lžíci hrubozrnné hořčice a připepříme. Lehce zakápneme citrónem a pořádně promícháme, aby se všechny přísady krásně spojily. Glazurou lososa řádně potřeme, poklademe naň snítku rozmarýnu a dáme péct na 15-20 minut. Můžeme péct odkrytého nebo ho zabalit do alobalu. Podáváme s bramborem. 

Dobrou chuť! :) 

1 komentář: