neděle 28. července 2019

Knižní nadílka 3/2019

Poslední dobou se stále vracím ke knihám, které jsem v minulosti již jednou četla. Zřejmě na mne padá nějaká zvláštní knižní nostalgie, ale k některým příběhům se člověk zkrátka rád vrací. Abych se tak neopakovala, stále prokládám četbu starších knih s těmi novějšími. I když, jednu již přečtenou jsem si neodolala opětovně vychválit :) 

V této knižní nadílce najdete román Pod kupolí od Stephena Kinga, ryze ženuškovský román HausFrau od Jill Essbaum a sbírku novel Holčičky od Magdy Váňové. 



Pod kupolí (Stephen King) 

"Malé městečko odřízne od okolního světa neproniknutelná bariéra neznámého původu a obyvatelé jsou náhle ponecháni sami sobě. Ovzduší je postupně znečišťováno, zásoby se tenčí, energetické zdroje docházejí, pokusy o proražení bariéry jsou marné. Vláda státu je bez ohledu na veškeré své zdroje bezmocná a může pouze zvenčí přihlížet. Místní radní s diktátorskými sklony si uvědomí příležitost konečně vyniknout a prokázat svému městečku dobro, samozřejmě podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Začne je řídit pevnou rukou – v této mimořádné situaci přece nemůže nic lepšího udělat, lidé silné vedení jistě ocení! Další reálie příběhu - syn radního s nádorem na mozku, ilegální výrobna drog a jediná slyšitelná radiostanice, vtloukající lidem do hlavy jen boží lásku - to jsou přísady, které působí jako katalyzátor už beztak výbušné situace. Můžeme sledovat postupný rozklad lidského společenství, kde přestávají platit pravidla civilizace. Výsledkem je mistrná studie lidské bezmoci, arogance a násilí." (zdroj: Databáze knih)


Mnozí znají Pod kupolí jako poněkud průměrný seriál. Málokdo už ví, že měl původně mnohem lepší a propracovanější knižní předlohu od samotného mistra hororu Stephena Kinga. Je to jedna z jeho nejdelších knih a pro některé obsahuje až příliš popisných detailů. Příběh jako takový je ale mnohem lepší a propracovanější než jeho seriálové vydání. Každá z postav má nedocenitelný charakter a ne vše se děje podle očekávání. Už jenom samotný úvod a dopadnutí kupole na město je tak senzačně popsané, že to doslova vidíte před očima. Pokud jste fanoušky Stephena Kinga, tahle kniha Vám rozhodně nesmí ujít. Já už ji četla podruhé :) 

originálně Under the Dome
Žánr: světová literatura, horory
Rok vydání: 2009
Počet stran: 944
ISBN: 978-80-7306-450-1

Hausfrau (Jill A. Essbaum)
"Nic by nebylo tak vzdálené od pravdy jako tvrzení, že se má atraktivní Američanka Anna dobře. Neděje se jí nic strašlivého, přesto však nenachází v životě nic, z čeho by se mohla radovat. Žije v Curychu, jejím manželem je švýcarský bankéř, jemuž vychovává tři děti. Čas tráví na hodinách němčiny pro cizince, péčí o domácnost – a se svými milenci. Ti pro ni pouze představují způsob, jak utéct od všední reality a dokázat si vlastní hodnotu. Přátel moc nemá, ty blízké už vůbec ne a ani se nijak zvlášť nesnaží si je najít. Den za dnem Anna pomalu přežívá v jakési podivné prázdnotě nešťastného osamění, zatímco nad hlavou se jí pomalu stahují mračna. Když je smrtelně zraněn její syn, nenapadne ji, že tohle je jen začátek tragédie…" (zdroj: Databáze knih)

Knížku jsem dostala od kamarádky k Vánocům a po přečtení několika recenzí jsem se na ni docela těšila. Potom ale přišlo trochu hořké zklamání z toho, že celý román není zas až tak dobrý, jak se všude psalo. Trochu mi to připomnělo Bábovky Radky Třeštíkové - velký marketing a přitom žádná hitparáda. Samotný děj se pořádně rozvine až po polovině knihy, když ž na dveře klepe její konec. Žádné unáhlené ani překvapivé zvraty, vše je dopředu velice lehce předvídatelné. Nebo jsem možná už jenom hodně náročný čtenář.. 

originálně Hausfrau
Žánr: světová literatura, romány
Rok vydání: 2015

Počet stran: 256
ISBN: 978-80-249-3128-9

Holčičky (Magda Váňová)
"Kniha Holčičky spojuje tři novely s nepředvídatelným koncem, který čtenáře překvapí a možná i nadchne. Najít znovu štěstí je úkol pro Dinu z novely Pomsta. Její rodiče byli kouzelníci a zahynuli při autohavárii. Dina vyrůstá u staré tety a nikdy neví, zda si po štěstí šlape sama, nebo ho ztrácí za absurdních okolností. V druhé novele Holčičky učiteli Marcelovi přinášejí opravdové potěšení malé kamarádky, které může vzdělávat, učit správnému chování, zasvěcovat je do umění a literatury, napravovat jejich nedostatky a sdílet s nimi tajemství fotografií, na kterých zachytil, jak vyrůstaly, než se staly ženami. Nejnadanější holčička ho však v dospělosti začne milovat a jeho mírně zvrácený tajný svět úplně zničí. Ve třetí novele Lví dvůr se potkají dvě zklamané mladé ženy, které se přitahují svými protiklady. Podnikavá Marta přemluví výbornou kuchařku Gabrielu, aby si otevřely restauraci. Úspěch Lvího dvora zamotá jejich život tak, že mají dohromady nejen restauraci, ale i manžela a milence. Tři novely jsou napsané s velkým porozuměním pro různé polohy života od tragických až po humorné. Takové příběhy, ve kterých jedno nevylučuje druhé, jsou výstižné a sbližují čtenáře s hlavními hrdiny." (zdroj: Databáze knih)

Magda Váňová patří mezi mé oblíbené české autory. Většinu jejich knih hltám jedním dechem. Tato kniha byla souborem tří kratších novel a pokud vynechám fakt, že tu třetí jsem již četla v jiném jejím souborníku, pak to rozhodně stálo za přečtení. Váňová opět odkrývá něco málo ze společenských tabu a potíží, které běžného smrtelníka nepotkávají a o to více nutí čtenáře se nad dějem zamyslet. Více k tomu asi není třeba dodávat. 

Žánr: česká literatura, novely
Rok vydání: 2018
Počet stran: 320
ISBN: 978-80-7244-422-9

Žádné komentáře:

Okomentovat