neděle 4. února 2018

Knižní leden 2018

Leden byl celkem hektický měsíc. Jeden by řekl, že času bude po vánočním shonu habaděj, ale ono to tak úplně nebylo. Začátek roku v práci byl šílený, znovu nastartovat to správné tempo se zprvu zdálo skoro nemožné. Pak přišly zimní bankovní hry, prezidentské volby, nějaká ta návštěva a klasické úterky nás hokejových ženušek... člověk rázem ztrácí možnost si v klidu číst a chce jenom spát. 

Takže za celý leden jsem stihla jednu jedinou knihu - Specialistka od Stephenie Meyer. Ale, stejně jako minulý měsíc, Vám můžu představit ještě jeden knižní klenot, který jsem dostala od své báječné kamarádky - Čurbes: rukověť omylů a (ne)šťastných náhod od Keri Smith. 



Specialistka (S. Meyer) 
Pracovala pro tajnou vládní jednotku jako výslechová specialistka. Ví toho ale příliš a pro oddělení se stala rizikem, které je potřeba zastavit. Bez varování začíná lov, kde je ona kořistí. Nikde nezůstává dlouho, mění jména a podoby. Nezbyl jí nikdo, komu by mohla věřit… Chce-li vést normální život, musí splnit poslední úkol. Čeká ji nejtěžší boj jejího života. Navíc pozná muže, do kterého se zamiluje, a musí učinit vše, aby oba zůstali naživu. (zdroj: Databáze knih)

Ačkoliv Stephenie Meyer stojí za zrodem ságy Twilight (a to ty knihy jsou ještě relativně dobré...), podařilo se jí navázat na úspěch jejího předchozího románu Hostitel. I ten jsem tehdy hltala se zatajeným dechem co bude dál. Specialistka mne udržovala v příjemném napětí od samého začátku, kdy se dozvídáme o samotném počátku jejího útěku. Příběh se občas vine trochu pomaleji, ale vždycky když už jsem si začínala říkat Proboha, ona z toho udělá další nesnesitelnou romanťárnu; zničehonic nastal nečekaný zvrat a děj se pohnul natolik, že jsem nemohla odtrhnout oči. Pokud jste četli Hostitele, tohle je celkem podobný žánr - ačkoliv tady je mnohem více napětí. 

originálně The Chemist
žánr: thriller
Rok vydání: 2016
Počet stran: 528
ISBN: 978-80-252-4105-9


Čurbes: rukověť omylů a (ne)šťastných náhod (K. Smith)
Celý život vás učili, že čurbes je špatná věc: Hlavně mít vše pod kontrolou, při vybarvování nepřetahovat linky, ať je všechno perfektní a za každou cenu se vyvarujte kaněk. Tahle knížka po vás chce pravý opak. Berte ji jako takový svůj pokoj, kde se můžete vydovádět. Místo, kde se odvážete a budete chrlit a ničit. Místo, kde můžete všechno, co je ve „skutečném světě“ zakázané. Je čas na čurbes! (zdroj: Databáze knih)

Tuto knihu jsem dostala jako vánoční dárek. Pořád mi leží na stole netknutá, protože prostě nedokážu ublížit knížce, těm bílým voňavým stránkám ze kterých se toho pokaždé trochu naučím. Je mi to zkrátka proti srsti jí jen ohnout roh nebo natrhnout stránku, odstup Satane! Nicméně.... celou jsem si jí prošla a musím uznat, že je víc než kreativní. Věřila bych tomu, že až mě jednou něco naštve natolik, že budu mít nutkavý pocit něco likvidovat, sáhnu právě po tomhle. Protože nebude nic uvolňujícího než rozpatlávat vajíčka, nesmyslně čmárat nebo udělat z kresby milého děduly kresbu brutálního Hitlera. 

žánr: naučná literatura
Rok vydání: 2010
Počet stran: 224
ISBN: 978-80-7544-000-6

Žádné komentáře:

Okomentovat