čtvrtek 30. července 2015

Saunový ráj Holice - Nebe na Zemi

Toto magické místo mi ukázal přítel. Po prvotních studech chodit mezi lidmi nahá jsem si toto místo bezvýhradně zamilovala. Vždycky pozvedne na náladě a odjíždím odtamtud zrelaxovaná a příjemně odpočatá. Vám, kteří ho ještě neznáte, představuji Saunový ráj Holice.


Pod slovním spojení "saunový ráj" se toho nachází opravdu hodně. K užití je Vám dostupno 8 různých zařízení, které tu postupně představím, a mimo jiné venkovní terasa, odpočinková místnost, zážitkové sprchy či masáže. 



Finská sauna - Suchá sauna, kde se budete vyhřívat v teplotě 90-100 °C. Rozhodně se zde pořádně zapotíte. Aby byl účinek na tělo opravdu pořádný, měli byste tam vydržet 15-20 minut. Já osobně jsem to ale nikdy nevydržela, jelikož se to prostě nedá :D A smekám klobouk nad všemi, kteří tam opravdu vydrželi až do posledního zrníčka z přesýpacích hodin. 


Vedle finské sauny je zde také dostupná takzvaná Bio Sauna - opět suchá sauna, ale s nižší teplotou vzduchu, pohybující se v rozmezí 60-70 °C. Tato sauna je doplněna o chromoterapii, což je stropní světlo měnící barvy, které má harmonizovat stav duše. Moc těmto věcem nerozumím, nicméně musím dát za pravdu, že je to opravdu něco extra ležet si na lavici a koukat se jak se kolem Vás mění barva světla. Je v tom něco magického. 

Hned po sauně byste měli zamířit do takzvaného Frigidaria, které slouží pro ochlazení těla. Nachází se v něm bazének s teplotou 10 °C, chladná sprcha, takzvané vědro odvahy a ledová kašna plná ledové tříště. Pokud je Vám libo, můžete se jít zchladit na venkovní terasu s lehátky, což je oceňováno především v zimních měsících. 



Bylinná inhalace je v tomto komplexu poměrně novinkou. Je vyhřátá na přibližně 50 °C s vlhkostí okolo 65%. Uprostřed se nachází saunová kamna s  nádobou se sušenými bylinkami, jejichž vůně se rozptyluje do vzduchu. Je to něco opravdu extra, zvlášť když vychytáte nějakou speciální bylinku, která momentálně převládá (mými nejoblíbenějšími jsou meduňka a máta)


Mentolová parní kabina - tuhle libůstku jsem měla moc ráda při svých prvních návštěvách. Vzduch byl přímo zahlcený eukalyptem a v zimních měsících je to prostě bombastický, úplně Vás to zbaví jakéhokoliv náznaku rýmy. Když si navíc přilehlou hadicí s vodou stříknete přímo na ten správný senzor, kabina se zapaří tak, že nevidíte jeden na druhého. I když poslední dobou už to nějak není co to bývalo, hlavně tedy v tom vonném smyslu, což mne docela mrzí, ale třeba to tak je pouze přes léto...


Parní solná kabina je takový drsnější peeling. Uprostřed místnosti se nachází nádoba se solí, kterou si můžete potřít celé tělo. V teplé páře Vás to tak naprosto zbaví jakýchkoliv nežidů(osobně si tím vždycky patlám nos a po uhřících pak není ani stopa. I když to teda příšerně pálí... ). Mimo jiné si v této kabině připadáte jako u moře, protože ve vzduchu je opravdu cítit sůl. Už chybí jen zdání vln, tříštících se o pobřeží. 

Kneippův chodník s brouzdalištěm se nachází hned u vchodu do relaxačního areálu. Při posezení u brouzdaliště Vám bublinky přímo božsky masírují chodidla. Co se týče chodníku, kterému jsem zpočátku říkala ďábelský, je tvořen čtyřmi bazénky s rozdílnou teplotou vody, vyložený oblázky. Střídavě tak chodíte z horké vody do ledové, což má dobrý vliv na prokrvování nohou. Nicméně to poprvé stojí trocha sebeobětování. 


Jako takový bonus, ve kterém si můžete dopřát třeba i skleničku šampaňského, je vířivý bazének. 


Je to prostě ráj na zemi. Aby se pocit ještě umocnil, můžete si odpočinout v přilehlé Relaxační místnosti s lehátky a dekami, kam můžete složit své tělo a třeba si hodit dvacet. Je tu také Odpočívárna, do které si můžete nechat objednat jídlo či pití a posedět. Mojí jedničkou ale zůstává takzvaná Rajská odpočívárna - zvukotěsná místnost se zámkem, kde se můžete naprosto oddat hluboké relaxaci (nebo také něčemu jinému...)


Po domluvě se zaměstnanci či přímo s masérem si můžete dopřát různorodé masáže (celkem jich je v nabídce 17!)

Absolutní novinkou jsou Saunové ceremoniály. Na venkovní terase se nachází odlehlejší sauna, která pojme větší množství lidí. Ceremoniál spočívá v tom, že uprostřed Vás ovívá ručníky či vějíři specialista. Celé to trvá několik minut, za doprovodu hudby, a je to opravdu velké velké teplo. Osobně jsem to nikdy nedokázala vydržet až do konce, při každém dalším máchnutí ručníkem jako bych dostala hrozně horkou facku přímo do obličeje. Nemůžu říct, že by to nebylo příjemné, to určitě ne. Ale poněkud nezvyklé :)


Zpočátku jsem si nemohla zvyknout, že v celém areálu chodíte zamotaní pouze do takzvaných sarongů, které si ale většinou při vstupu do jednotlivých zařízení sundáváte. Jednou jsem byla vyloženě pronásledována jakýmsi mladíkem, který mi poněkud naháněl hrůzu svými pohledy na moje tělo. Nicméně většinou si Vás ostatní lidé nevšímají, nahota je zde něco zcela přirozeného, na co si člověk časem zvykne a přestane se ošívat.

Za jednu dvouhodinovou návštěvu tak neváháme zaplatit 250 Kč, jen abychom už byli vevnitř a mohli se oddat té božské relaxaci, kterou toto místo nabízí. Je to opravdu něco extra, co udělá obrovskou radost i v podobě dárkového poukazu. Vřele doporučuji naprosto všem! :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat