sobota 6. února 2016

Vydělejte si pomocí průzkumů veřejného mínění

Určitě to sami znáte. Jdete po ulici a zastaví Vás usměvavá slečna s dotazem, zda Vám může poklást pár otázek. Většinou nás to hrozně otráví. Ale co kdybyste si mohli pomocí svých odpovědí do průzkumů veřejného mínění vydělat nějakou tu korunu? Pokud Vás to zajímá, dovolte mi představit Český národní panel a TNS Aisa. 


Jako první jsem se absolutní náhodou dostala k webové stránce Českého národního panelu. Po zjištění, že si mohu svým názorem vydělat nějakou tu korunu jsem neváhala s registrací ani vteřinu. Zaregistrovat se může každý občan České republiky starší 15 let. Už si nepamatuji jak registrace probíhala, nicméně se musela vyplnit platná emailová adresa a spoustu dalších údajů, samozřejmě ryze pravdivých. Vše se pak ověřovalo zpětně přes telefonní hovor s operátorem ČNP.

Dále je potřeba vyplnit ještě nějaké další údaje, takzvané profily. Ty se týkají například domácnosti, vlastnictví auta, oblíbeného jídla a pití, a podobných zdánlivě zbytečných věcí. Nicméně díky těmto údajům se pak můžete těšit na dotazníky.

O jednotlivých výzkumech Vás bude systém ČNP informovat prostřednictvím emailu. Výzkumy se od sebe liší, jeden může trvat pouhých pár minut, některé Vám však mohou zabrat klidně déle než půl hodiny. Stejně tak je potřebné výzkum vyplnit v určité době stanovené operátorem. Někdy je potřeba je vyplnit do pár hodin od přijetí emailu, jindy jsou výzkumy aktivní několik dní. Logicky, pokud tato doba uplyne, už není možné se výzkumu účastnit. Dále je taky třeba říct, že výzkumů se samozřejmě účastníte dobrovolně. Není tak možné dostat nějakou pokutu za to, že jste nějaký průzkum zaspali nebo ho prostě nechtěli vyplnit. 

Za vyplněné výzkumy dostáváte odměny v podobě takzvaných oplatek. Každý výzkum je ohodnocen zcela individuálně a dostanete třeba minimum 5 oplatek i v případě, že se hned zkraje výzkumu už do hledaného vzorku nehodíte. Některé výzkumy jsou hodnoceny velice štědře, nejvíce jsem se setkala s 500 oplatkami; za jiné dostanete v rozmezí od 10 do 50 oplatek. S těmi pak můžete naložit zcela dle svého uvážení. Můžete je po dosažení určitého počtu převést na peněžní částku v poměru 10:1 (tedy za 2 tisíce oplatek si přijdete na 200 korun). Dále si za oplatky můžete koupit něco z katalogu odměn, jak je patrné na obrázku - od předplatného časopisů, přes dárkové poukazy až po alkoholtester a jiné hračky. Popřípadě můžete oplatky převést na některou z nabízených charitativních organizací. 



Jinou možností, jak si vydělat, je internetová stránka TNS Aisa. Stejně, jako v prostřední Českého národního panelu, se i zde účastníte výzkumů veřejného mínění. Registrace je zde krapet složitější, jelikož musíte čekat na doporučený dopis s údaji k přihlášení - teprve poté se můžete účastnit výzkumů. Upozornění Vám pak chodí mimo email také prostřednictvím SMS zprávy. Výzkumy se opět musí vyplňovat do nějaké pevně stanovené doby, která je uvedena již v SMS zprávě - máte tak krásný přehled o tom, do kdy se musíte přihlásit a okamžitě víte, že je k dostání nový aktivní průzkum. 

Aisa má však trochu jiná pravidla. Za všechny vyplněné dotazníky jste ohodnoceni drobnou finanční odměnou (př. 35 korun), které se Vám po určité době sečtou a odešlou na bankovní účet. Finanční odměna se Vám však nenačte, pokud je dotazník takzvaně proklikán (tedy rychle vyplněn, což ale nedává smysl, protože to se mi stává dost často a přitom ho skutečně uvědoměle vyplňuji) nebo ho vyplňuje neoprávněná osoba (př. hlava rodiny). Stejně tak musí být vyplněné výzkumy smysluplné a pravdivé, což však zcela očividně hodnotí systém sám. 


Jak tedy vidíte, vydělávat si můžete i svým vlastním názorem na různé věci. Já jsem registrovaná v obou portálech, i když upřednostňuji prostřední ČNP. Výzkumy posílá opravdu často a jste za ně pokaždé ohodnoceni, i kdyby naprostým minimem. Střádání oplatek tak jde docela rychle, i když to na převedené částce nemusí být tolik patrné, vzhledem k poměru převodu. Nemluvě o tom, že jeho prostředí je rozmanitější. Naopak u Aisy mi přijde, že jsem ještě hrozně ráda, když jsem za nějaký výzkum skutečně ohodnocena za čas, který jsem nad ním strávila. I tak jsou ale obě webové portály příjemnou drobnou mincí do kapsy. Snad ještě neváháte o své účasti? :)  

Žádné komentáře:

Okomentovat