neděle 8. dubna 2018

Knižní březen 2018

Březen byl fajn. Poměrně dost času sama doma, dost přetěžování mozku pro potřebu vypnout, dost touhy oprostit se reality pro kýžené chvilky s knihou. Naopak najít si čas mezi tunou posmrkaných kapesníčků a střídaným fetováním Nasivinu s Coldrexem pro sepsání článku, to už se mi moc nechtělo. Hrozně to flákám, já vím...

Ale i díky tomu můžu tentokrát vzít ne dvě, ale rovnou tři knižní tituly. Tou první a zároveň nejzajímavější je Počátek Dana Browna. Dalšími dvěma jsem si krátila mezičasy a skvěle u nich vypínala - Umění zahálky od Ulricha Schnabela a Falešná Pařížanka Kamily Boudové. 


Počátek (D. Brown)
"Robert Langdon, harvardský profesor symbologie a náboženské ikonologie, přijede do ultramoderního Guggenheimova muzea v Bilbau, aby se zde zúčastnil významného oznámení – odhalení objevu, který „navždy změní tvář vědy“. Pořadatelem společenského večera je čtyřicetiletý miliardář a futurista Edmond Kirsch, jenž se díky svým oslnivým supermoderním vynálezům a odvážným předpovědím stal celosvětově uznávanou osobností. Kirsch, který před dvěma desetiletími patřil k prvním Langdonovým studentům na Harvardu, se chystá zveřejnit přelomový vědecký objev… který zodpoví dvě ze základních otázek lidské existence. Po zahájení společenské akce Langdona a několik set dalších hostů zcela uchvátí velmi originální prezentace, mnohem kontroverznější, než si Langdon původně představoval. Pečlivě naplánovaný večer se najednou promění v chaos a hrozí, že Kirschův vzácný objev bude navždy ztracen. Langdon je v bezprostředním ohrožení nucen učinit zoufalé rozhodnutí, aby z Bilbaa unikl. Doprovází ho Ambra Vidalová, elegantní ředitelka muzea, která Kirschovi pomáhala provokativní společenskou akci zinscenovat. Společně uprchnou do Barcelony za nebezpečným úkolem nalézt záhadné heslo, jež má odhalit Kirschovo tajemství. Při pátrání v temných zákoutích utajených dějin a radikálního náboženství se Langdon s Vidalovou musejí skrývat před nepřítelem, jehož všudypřítomná moc podle všeho pochází přímo ze španělského královského paláce… a který se nezastaví před ničím, aby Edmonda Kirsche umlčel. Na cestě vytyčené moderním uměním i tajemnými symboly odhalí Langdon s Vidalovou stopy, které je nakonec přivedou až k samotnému Kirschovu šokujícímu objevu… a úchvatné pravdě, která nám tak dlouho unikala." (zdroj: Databáze knih)

Dana Browna jsem měla od začátku ráda. Šifra mistra Leonarda mne tehdy pohltila, asi jako každého, a stejně tak i ostatní tituly. Není divu, že na jeho další pokračování o profesoru Langdonovi jsem se těšla tak, že jsem o tom mlela hned po probuzení z narkózy po operaci žlučníku. Tentokrát se však musím přiznat, že jsem byla lehce zklamaná. V minulých dílech se vždy tak nějak bojovalo proti té druhé, zlé straně. Počátek sice sliboval podobný boj, který se ale ve finále vůbec nekonal. Na druhou stranu se ale celé dílo točilo kolem vyspělé techniky takovým stylem, ze kterého jsem si občas sedla na zadek. A myšlenka o vymýcení kreacionismu a víry důkazem o vzniku života? Ten konec rozmetá každého! 

originálně Origin
žánr: světová literatura, román
Rok vydání: 2017
Počet stran: 504
ISBN: 978-80-257-2386-9


Umění zahálky aneb Rozkoš z nicnedělání (U. Schnabel)
"Manuál záchrany všech přepracovaných, přegooglovaných, přefacebookovaných, přecomputerovaných, přemobilovaných a přemailovaných, tedy nás všech, kterým život protéká skrze prsty nikoli prožitky nýbrž daty, které mizí kdesi v nenávratnu spolu s naším štěstím. Jak zahálet a tím si uchovat svěžest a zdravý rozum. Jak přežít v době computerů bez antidepresiv. Chvála pomalosti a rozumu." (zdroj: Databáze knih)

Po hrozně dlouhé době jsem si na návštěvě vypůjčila knížku s tím, že to je prý strašně super dílo a stojí za přečtení. Nakonec souhlasím, že určitě stojí, byť mi to trošku připomnělo školní léta nebo psaní bakalářské práce. Je to zkrátka vrtání se v psychologii sebe sama. Ve finále mi ale knížka tolik nového nedala. Spíš bych ji doporučila všem, kteří se zkrátka za celé dny ani na chvilku nezastaví a neustále něco dělají. Ať jsou to zbytečné přesčasy v práci, které se opakují týdny, nebo nekončící domácí práce. Je snad i vědecky dokázáno, že mozek se dokáže soustředit na práci jenom pár hodin v kuse a pak zákonitě potřebuje vypnout alespoň na deset minut. Já si těchto chvilek sama pro sebe neskutečně vážím a stavím je právě před domácí práce. Byť by někdo mohl říct, jak hrozně nezodpovědné a nechutné je nechat neumyté nádobí z večera až na druhý den ve dřezu a místo toho si jít číst; já to naopak vidím jako svoji oázu klidu, kterou zrovna v tu chvíli potřebuji víc než je umytá sklenička od vína. Ještě když jsem bydlela u rodičů, nebylo nic krásnějšího než napuštěná vana, hořící svíčky, pěna a vypnout - s knihou či bez. Tyto chvíle sami pro sebe si zkrátka musíme hýčkat a zvlášť pak v dnešní uspěchané době. Tato knížka k tomu pomůže všem, kteří to neumí. 

originálně Musse - Vom Glueck des Nichtstuns
žánr: naučná literatura, psychologie
Rok vydání: 2014
Počet stran: 232
ISBN: 978-80-7272-454-3


Falešná Pařížanka (K. Boudová) 
"Kamila snila o velkém městě, slávě a šampaňském. Ale kariéra módní návrhářky se zvrhla dokonce ještě dřív, než se za svým snem odstěhovala do Paříže, kde se pokazilo i všechno ostatní. Místo skvělého života v hlavním městě módy začíná předem prohraný boj o získání statutu Pařížanky a uznání společnosti. Na pokraji osobního bankrotu i fyzických sil se rozhodla otočit kola osudu a stát se Falešnou Pařížankou. Přestat slepě následovat místní nesmyslné společenské konvence a určovat vlastní pravidla hry. Své zkušenosti začala formou vtipných a nezaměnitelně osobních sloupků popisovat v Pravém domácím časopisu, odkud byl už jen krůček k vlastní knize." (zdroj: Databáze knih)

Parádní krátká povídková knížečka, ideálně pro ženský a chvilky u kafíčka s hořkou Miňonkou. Knížky spojené s Francií mne vždycky hrozně baví - sama jsem tam strávila nespočet týdnů porůznu v rodinách, takže si pak dokážu spojit více věcí než obyčejný čtenář a pak vidím a vím, že to tak skutečně funguje. Kamila mimo jiné píše vcelku zábavně o všech těch prožitých zážitcích a člověk pak má potřebu se usmívat. Ideální k navození dobré nálady a jako milý bonus se navíc dozvíte i něco málo o udržitelné módě zábavnou formou. 

žánr: česká literatura, novely
Rok vydání: 2017
Počet stran: 176
ISBN: 978-80-7549-292-0

Žádné komentáře:

Okomentovat