středa 1. února 2017

Knižní leden 2017

Po vynechaném prosinci kvůli šíleným nestíhačkám se v novém roce opět hlásím s první dávkou čtiva. Vánoce mě bohatě předzásobily na dlouhou dobu, a když pominu knížky k diplomové práci, tak tady mám hodně co nabídnout a na co nalákat. 

Tento měsíc Vám přináším Deníček moderního páru od Dominika Landsmana, Bazar zlých snů od Stephena Kinga a Mango, láska a kari od Valijah Klásové. 


Bazar zlých snů (Stephen King)
Nejnovější povídkový soubor od toho nejslavnějšího mistra hororů. Dvacet příběhů v jedné knize, z nichž každému patří krátký úvod od samotného Stephena o tom, kdy a jak je sepsal a co ho k tomu vedlo. Ať už se zabývají morálkou, pocity viny nebo posmrtným životem; nedají Vám spát a ještě dlouho po přečtení budete sami přemýšlet nad tím, co byste v hrdinově situaci dělali právě Vy. 

Podle mě jeden z nejlepších povídkových souborů od mého nejoblíbenějšího autora. Leckdy jsem se u některých povídek zastavila a přemýšlela nad tím, jaký je život, co bych dělala, co bych změnila; nebo se u některých příjemně pobavila (hlavně u Opilých rachejtlí). Pokud Vás klasické kingovské romány nudí, tyto krátké povídky Vás příjemně překvapí a jen tak se od nich neurvete! 

Originálně The Bazaar of Bad Dreams
žánr: světová literatura, horory, povídky
Rok vydání: 2016
Počet stran: 472
ISBN: 978-80-7306-842-4


Deníček moderního páru (D. Landsman, Z. Hubeňáková)
Ať už jste je četli nebo ne, Deníčky moderního fotra Vám rozhodně uniknout nemohly. Byť jeho blog pokračuje hlemýždím tempem, stále se drží a nápady se hýří dál. A tak není překvapením ani jeho spojení s bloggerkou a spisovatelkou Zuzanou Hubeňákovou. Ta zastoupila roli jeho manželky a společně tak s ironií a černým humorem sobě vlastním popisují své seznámení, sestěhování, společný život a nakonec i početí malého satana Čeňka. Díky spoluautorství ženy tak máme fantastický náhled z druhého břehu, který se od sarkastického humoru pana Landsmana nikterak neliší.

S podtitulem Ženy jsou z Venuše a muži jsou debil se knížka nedá přehlédnout. Navíc já na blogu pana Landsmana ujíždím doteď. Zamilovala jsem si jeho sarkasmus a ironický humor z pohledu otce na mateřské dovolené a nedám na něj dopustit. Ani jeho dvě knížky nemohou v mé knihovně chybět. Logicky tam musela doputovat i ta třetí. A rozhodně jsem se nenudila! Smála jsem se v posteli i v kavárně při louskání jednotlivých kapitol, leckdy i nahlas a od srdce. Pochopitelně, tento styl humoru nemusí sednout každému a znám i takové lidi, kteří ho odsuzují jako totální trapárnu a humor těch nejneinteligentnějších lidí, kteří shazují pohled na mateřství. Ale já se teda královsky bavila!

žánr: česká literatura, humor
Rok vydání: 2016
Počet stran: 224
ISBN: 978-80-249-3246-0


Mango, láska a kari (Valijah Klásová)
Všechny chutě Indie, okořeněné láskou. Co čeká obyčejnou českou ženu, která se i přes pochybnosti okolí rozhodne otevřít e-shop s indickým kořením a radami ohledně orientální kuchyně? Nemluvě o komplikacích s láskou, kterou jí opřede tajemný Pákistánec? Tato osobitá knížka začíná přáním mladé manažerky otevřít si vlastní internetový obchod s indickým kořením, o kterém ale vlastně nic neví. Musí tak překonat mnoho překážek ohledně zkoumání indické kuchyně a všech druhů koření či rýže, a když se jí do toho vpletou city k přitažlivému Shadidovi, vše se začíná lehce komplikovat. Knížka také nabízí mnoho chutných receptů ze samotného srdce indické kuchyně.

Tuhle knížku mi doporučila mamka. S chutí jsem ji přelouskala během dvou večerů a dostala naprosto neodolatelnou chuť si polovinu uvedených receptů vyzkoušet. Přísahala bych, že jen při čtení o jednotlivých druzích koření jsem je dokonce cítila! Samotný příběh je spíše taková etuda o tom, co všechno obnáší pustit se do podnikání v něčem, o čem jen málo víte. Ale má to své osobité kouzlo a díky všem tajům indické kuchyně se Vám to nejen bude číst samo, ale budou se Vám sbíhat dosud nepoznané chutě!

odkaz na skutečný e-shop: Gurmán Koření
žánr: česká literatura, romány pro ženy
Rok vydání: 2014
Počet stran: 176
ISBN: 978-80-7246-730-3

Žádné komentáře:

Okomentovat