Díky tomu, že moje fantastická teta mne neustále zásobí jablky z vlastní zahrádky, tak jsem se konečně po letech snažila najít i jiný recept, než jablečný štrúdl. A protože jsem se zrovna dívala na Prcičky.... no, řekněme, že jablečný koláč byla jasná volba. A byl fakt moc dobrej! :)
Co budete potřebovat:
- 190 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- 1kg jablek
- 100g třtinového cukru
- 100g rozinek
- hrst vlašských ořechů
- 1 lžičku mleté skořice
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 80 g másla
- 80 g cukru
- 100 g ovesných vloček
NA NÁPLŇ
NA DROBENKU
V kuchyňském robotu krátce rozmixujeme mouku, máslo, cukr a sůl na drobenku. Přidáme 2 lžíce studené vody a krátce promixujeme – těsto by se po zmáčknutí mělo začít spojovat. Pokud ne, přilije,e ještě trochu vody. Těsto vysypeme na potravinářskou fólie a vyválíme. Zabalíme ho a dáme do ledničky na 1 hodinu odpočinout. Jablka nakrájíme na kostičky a promícháme je se zbývajícími přísadami na náplň. Dále promícháme přísady na drobenku. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Vál si poprášíme moukou a rozválíme těsto na kolo o průměru formy. Opatrně ho do ní přeneseme a vtlačíme i do krajů. Já místo klasické dortové formy použila tu na quiche.
Rozprostřeme na těsto náplň, pokapeme ji máslem a posypeme drobenkou. Zakryté alobalem pečme 30 minut. Poté sejmeme alobal a pečeme dalších 25–30 minut dozlatova.
Dobrou chuť! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat