neděle 21. července 2019

Malinové tiramisu

Jedním z mnoha důvodů proč miluji léto je variabilita neskutečně dobrého ovoce. Celé měsíce jsem schopná si ujíždět na jahodách, kanadských borůvkách, malinách... Přes celý rok na ně zkrátka takovou chuť nemám. A protože jsou prý maliny hrozně fajn pro organismus, našla jsem dokonalý recept, který jimi přímo přetéká. Netřeba dodávat, že v kanceláři zmizel za pár minut - tak rychle se mi ještě nikdy nepoštěstilo udat jakýkoliv z mých dortů :) 


zdroj: Apetit

Co budeme potřebovat: 
  • 300g malinového džemu
  • 15ml vlažné vody
  • 100ml malinového likéru
  • cca 36ks cukrářských piškot
  • 600g malin
  • 750g mascarpone
  • 2 lžičky vanilkového extraktu 
  • 400ml smetany ke šlehání (33-40%)
  • 70g moučkového cukru


Džem smícháme s vodou a 50 ml malinového likéru. Dle receptu by se měl džem se semínky přepasírovat, nicméně já je tam nechala a ničemu to nevadilo. Na krém ve velké míse promícháme mascarpone, 50ml malinového likéru a vanilkový extrakt. Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem do měkkých špiček. Přibližně 1/4 vzniklé šlehačky pro odlehčení vmixujeme do krému. Zbytek opatrně ručně přimícháme tak, abychom nepřišli o našlehaný objem. 

Piškoty vyložíme celé dno ideálně hranaté nádoby na tiramisu (dortová forma v mém případě fungovala stejně dobře). Potřebujeme pokrýt co nejvíce plochy, takže pokud piškoty nesedí, zkrátíme je nožem. Vzniklý korpus zalijeme polovinou malinové směsi a necháme vsáknout. Navrch naneseme polovinu krému a důkladně ho rozetřeme. Následně do krému zatlačíme po celé ploše přibližně polovinu malin. Následně celý postup zopakujeme - piškoty, džemová směs, krém, maliny navrch na ozdobu. Necháme chladit minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc. 

Tiramisu je možné libovolně dozdobit. Například lze v hmoždíři rozdrtit lyofilizované maliny na jemný prášek, smíchat s moučkovým cukrem a poprášit dezert. Nebo, stejně jako já, stačí vzít do ruky čokoládový toping a jemně přestříkat. 

Dobrou chuť! :) 

1 komentář:

  1. Vypadá to fakt moc super. Manžel by vám ještě řekl, že by se k tomu hodil nějaký fajn aperitiv nebo třeba welcome drink. ˇProstě buď bubliny nebo jeho oblíbený gin. :) Na tom si teda v poslední době fakt hodně ulétáváme oba. Je to takové fajn lehké pití a když se koupí kvalitní, tak je to navíc hodně dobré. :)

    OdpovědětVymazat