Zdroj: Dorty chez Lucie
Co budeme potřebovat:
- 110g hladké mouky
- 20g kukuřičného škrobu
- špetku soli
- lžičku holandského kakaa
- 60g změklého másla
- 150g cukru krupice
- 1 vejce
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 150g kysaného podmáslí
- gelové červené potravinářské barvivo
- 1 lžička octa
- 1 lžička jedlé sody
- 300g sýra Philadelphia
- 200g mascarpone
- 200g smetany ke šlehání
- 100g cukru krupice
- mandlový marcipán
Na začátek si připravíme dvě formy, které vymažeme máslem a vysypeme moukou. Ideální velikost je průměr 18cm, nicméně já je pekla ve 24cm a také to šlo - akorát jsem neměla 4 patra, ale jenom 2. Mouku, škrob, sůl a kakao prosejeme do mísy. V druhé míse ušleháme máslo s cukrem do světlé pěny, vmícháme vejce a vanilku. Ve třetí misce pořádne rozmícháme barvivo s podmáslím - čím sytější rudá, tím lepší. Do máslové pěny vmícháme postupně střídaně jak moučnou směs, tak obarvené podmáslí. Vznikne hladké sametové těsto. Do malé sklenice dáme ocet a přisypeme sodu. Směs ihned po kontaktu začne pěnit - okamžitě promícháme do těsta. Těsto rozdělíme do připravených forem, uhladíme a pečeme cca 30 minut na 175 stupňů. Po upečení necháme korpusy vychladnout a následně je rozřízneme vpůl - vzniknou tak 4 pláty.
Krém připravíme až před sestavením dortu. Nejprve si vyšleháme smetanu s cukrem, následně do ní vmícháme sýr, mascarpone a vanilku. Na začátku šleháme na nízké otáčky, postupně přidáváme na intenzitě.
Na servírovací tác dáme první plát korpusu, který potřeme vrstvou krému. Přiložíme druhý plát a jemně přitlačíme. Takto pokračujeme do kompletního sesatvení dortu. Nakonec jeho vršek a strany pokryjeme zbylým krémem a uhladíme. Pro dozdobení si marcipán rozdělíme na 3 části a každou obarvíme - první s použitím pouze trošky barviva, druhé tak nějak středně a třetí pořádně do tmava. Jednotlivé části vyválíme do tenka. Pak dle vlastního estetického cítění vykrajujeme a zdobíme.
Dobrou chuť :)
Red Velvet je můj oblíbený dort a musím říct, že vám se skutečně povedl. Já jsem taky nadšená amatérská pekařka, která se ale přihlásila do prvního ročníku Peče celá země. Bohužel neúspěšně jsem neprošla castingem, ale i tak skvělá zkušenost. Pana Maršálka jsem znala už před tím a jeho kuchařky, nebo spíše cukrářky, patří k tomu nejlepšímu, co moje databáze knih o gastronomii obsahuje. ;-)
OdpovědětVymazatRed Velvet mám v plánu letos udělat příteli k narozeninám, které má příští týden a tak hledám ideální recept :) doufám, že se mi povede aspoň tak dobře jako tobě, vypadá skvěle! Chci udělat něco nevšedního, i přesto, že je vánoční čas, chci upéct něco víc mimo vánoční náladu. Ještě že mám většinou ingrediencí koupených na pečení cukroví, které jsem pořídila ve slevě a chybí mi jen marcipán :)
OdpovědětVymazat