úterý 25. srpna 2020

Piňa Colada Cake

Dobrý rok na mne na Facebooku sem tam skákal americký recept na dort a la piňa colada. Vypadal naprosto božsky a nepřipadal mi dle zrychleného videa nijak složitý. A tak jsem se rozhodla, že se ku příležitosti svých narozenin a návratu po dovolené do práce o něj pokusím. No... nebylo to zrovna jednoduchém ale výsledek chuťově stál za všechny ty ku**y, co padly u pečení :) 

Těsto: 

  • 150g másla
  • 200g cukru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 3 lžíce bílého rumu
  • 6 bílků
  • 450g mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 250ml kokosového mléka 
  • špetka soli
Ananasové pyré: 
  • 1 ananas
  • 100g cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce bílého rumu
Krém: 
  1. Varianta A
    1. 10 bílků 
    2. 500g cukru
    3. 650g másla
    4. 80ml kokosového mléka
  2. Varianta B
    1. 500ml smetany ke šlehání
    2. 2 sáčky smeta-fixu

Předem chci upozornit, že jsem celý recept musela přepsat. Americké míry jsou zkrátka úplně jiné, než ty české a třeba takový hrneček másla je peklo každého puntičkářského pekaře. Takže i po převedení jsem porůznu přidávala a nebo naopak monstrózně ubírala (hlavně cukru), a nakonec to vyšlo vážně dobře. 

Začneme těstem. Máslo s cukrem rozmixujeme dokupy do drobenky. Následně přimícháme zakysanou smetanu a bílý rum. Mixujeme do hladka. Do směsi poté vmícháme 6 bílků. Do mísy vedle prosijeme hladkou mouku, kypřící prášek a špetku soli. Moučnou směs následně vmícháme do těsta spolu s kokosovým mlékem. Pečeme na 180 stupňů (v původním receptu stálo 20 minut - já bez horkovzduchu s velkou formou pekla 50 minut, ale těsto bylo i tak krásně vláčné). Po upečení necháme korpus vychladnout a následně rozkrájíme na požadovaný počet kusů (pater dortu). 

Nyní si vezmeme do ruky ananas a zbavíme ho vnější slupky. Nakrájíme si několik plátků skutečně na tenko pro zdobení - stačí dát na pečicí papír a nechat v troubě 30 minut na 140 stupňů, nebo použít sušičku ovoce. Pro vizuálně hezčí kytičky si doprostředka kápneme trochu červené šťávy (pro intenzivnější barvu přimícháme trochu červeného potrav. barviva). Případně to můžeme obejít, jako jsem to udělala já s již koupeným odslupkovaným ananasem bez středu a upečené plátky naskládat na vršek dortu. 
Zbytek rozkrájíme na malé kousíčky a připravíme si ananasové pyré, které slouží jako náplň dortu. Na pánvi promícháme cukr s kukuřičným škrobem, nakrájeným ananasem, vodou a rumem a necháme povařit do husta. Čas od času promícháme, abychom pyré nepřipálili. Následně necháme vychladnout. 

Nakonec přichází na řadu krém. V původním receptu byla varianta A, tedy máslový krém. Bílky spolu s cukrem vyšleháme do sněhu a následně do něj postupně přimícháváme změklé máslo. Nakonec krém zjemníme kokosovým mlékem. Bohužel, s ručním šlehačem jsem nebyla schopna vyšlehat deset bílků do pěny v dostatečně krátkém čase, aby se mi pěna a následně pak i vmíchané máslo nezdrclo. Takže na tuhle variatnu skutečně pozor. 
Já jsem přistoupila k variantě B. Tam stačilo vyšlehat smetanu (klidně samotnou, případně s vanilkovým cukrem) se smeta-fixem. 

Nyní můžeme konečně celý dort složit. Vezmeme si spodní část dortu a jeho obvod obkroužíme 2 řadami šlehačky či krému. Do vzniklého prostoru uprostřed rozprostřeme ananasové pyré. Následně navrch dáme ještě trochu šlehačky/krému, uhladíme a přiklopíme dalším patrem. Postup opakujeme. Na vrch dortu již pyré nedáváme, ale celý dort obalíme šlehačkou či krémem. Obvod dortu můžeme následně obalit v kokosové drti anebo, lépe, opraženými kokosovými lupínky (kterých jsem měla doma žalostně málo). Vršek dortu můžeme dozdobit dle libosti - pouze ananasem, nebo přidáme další kokos či ještě zbytek šlehačky. 

Dort je ve finále ne úplně lehký na přípravu a osobně jsem měla pak kokos po celé kuchyni, nicméně finální výsledek byl skutečně lahodný! :) 

1 komentář:

  1. To vypadá fakticky skvěle a hned bych si dala. Přidáváte do toho alkohol nebo to necháváte jen v té "pina colada vibe" verzi, tj. navoněné, ale "pro děti"? Já osobně mám ráda alkohol z destilérky Bivrost, tak bych určitě něco vybrala a udělala i dospěláckou verzi. Ale samozřejmě chápu, že to pak není pro každého a je to spíše takové jídlo na večer než dezert po obědě. :)

    OdpovědětVymazat