středa 30. září 2015

Shirataki nudle neboli Perfect Pasta

K nudlím Perfect Pasta jsem se dostala díky časopisu Estetika. Jsou vedeny jako zeleninová alternativa těstovin a pochází z jihovýchodní Asie. Prvním překvapením je už jen to, že se vyrábí z kořenové zeleniny Konjac. Druhou milou zprávou je, že po dochucení je to lahůdka, které budu už jen těžko odolávat :)

Takže pokud hledáte novinku, kterou zpestřit jídelníček, rozhodně doporučuji. Nudle se dají kombinovat takřka s čímkoliv. Jako takovou inspiraci na první ochutnání přidávám na konec článku svůj vlastní minirecept. 


Shirataki nudle obsahují velké množství rozpustné vlákniny a jejich energetická hodnota se svými 12kCal/100g blíží nule. Neobsahují tedy žádný cukr nebo lepek. Zato na sebe váží tuky a zabraňují ukládání cukru v tukových zásobách. V žaludku pak nabudou na objemu, takže si i po malé porci přijdete sytí. Mimoto by obsažená vláknina měla napomáhat ke snížení cholesterolu a krevního tlaku. Zní to takřka pohádkově, že? Dáte si těstovinky a v podstatě nepřiberete ani deko a ještě budete krásnější. 

Jejich doslova zázračný efekt je dán obsahem antiagingových polyfenolů (aj. antioxidantů, pokud Vám tento konkrétní, stejně jako mě, nic neříká), které navíc omlazují organismus a udržují tak štíhlost. Mimo konzumaci se rostlina, ze které jsou nudle vyráběny, používá třeba i v čínské medicíně coby nádorová prevence či jako účinná forma detoxikace. 


Jejich příprava je navíc velice jednoduchá. Po vyjmutí z obalu s vodou se nudle propláchnou pod proudem horké vody a můžou se konzumovat. Samy o sobě však nijak valnou chuť nemají, takže je samozřejmě potřeba dochucovadel či konkrétních receptů, do kterých se pak zařadí coby příloha a mohou se ještě dorestovat na pánvi.

Nudle se dají koupit v prodejnách zdravé výživy a 200g balení stojí kolem 80Kč. 


Osobně jsem zatím vyzkoušela pouze jeden, velice jednoduchý recept na dochucení nudlí. Po vyjmutí ze sáčku jsem nudle na chvíli namočila do vývaru, aby nasákly krapet chutě. Na pánvi jsem rozehřála 2 lžíce olivového oleje, přidala nakrájené stroužky česneku a nadrobno nakrájená cherry rajčátka. Poté už jsem přidala pouze nudle a bazalku pro vůni, dle sebe připepřila a osolila. Výsledkem mi byla vynikající sytá večeře, i když ve velice jednoduchém pojetí.

Příště se tak ráda pustím do nějakých větších nápadů, které budou zahrnovat kousky masa, kešu nebo ricottu.  

Žádné komentáře:

Okomentovat