středa 27. ledna 2016

Kalorické Tabulky neb Jak jsem se pokusila hlídat

Abych se posunula ve sledování sama sebe, resp. co všechno za den s prominutím sežeru a jaký je naopak můj denní výdej, rozhodla jsem se pro další mobilní aplikaci - Kalorické Tabulky. Můj týdenní boj nakonec dopadl tak, že jsem se přeci jen v neděli konečně dostala k víceméně dobrým hodnotám. Na druhou stranu jsem měla tabulky takřka neustále otevřené a připravené, protože jsem po pár dnech už začala zapomínat jídla po konzumaci zadávat.


K této aplikaci jsem se dostala víceméně čirou náhodou, při čtení jednoho z mých oblíbených blogů Eat run love od Markéty. Řekla jsem si proč to nezkusit, bylo by dobré vědět co které jídlo obsahuje a kolik toho do sebe zvládnu nafutrovat během dne. Tak jsem si řekla, že se s Vámi o svoji zkušenost podělím :) 


Po jednoduché registraci, kde mimo osobní údaje vyplníte i ty osobnější (třeba váhu), se můžete směle pustit do hubnutí. Nastavit tak můžete svoji cílovou váhu či míru pitného režimu a spousty dalších podružných nastavení. K tomu dopomáhá nastavení denního výdeje. Zde je však nutné se nad sebou přísně zamyslet, jakému režimu odpovídá Vaše denní fungování - zda je sedavé, lehce aktivní, nebo naopak třeba extrémně aktivní. 

Systém si veškeré vložené hodnoty přebere a mimo index BMI tak spočítá jaká je ideální hodnota kJ a doporučí denní dávky bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny. 


Poté už je to velice jednoduché. Do jídelníčku můžete vkládat cokoliv co jste snědli a kategorizovat to do denní doby (snídaně - oběd - večeře). Můžeme si tak najít konkrétní druh potraviny či celého jídla a přidat k tomu gramáž porce. Nutno říct, že jsem to většinou odhadovala, nebo prostě jen věřila, že "plátek chleba" skutečně váží uvedených 50g, popřípadě že "máslo na chleba" odpovídá té mojí porci. Do jídelníčku přidáváme samozřejmě i nápoje, které se automaticky převádí do sledování pitného režimu. U všech potravin a nápojů je pak uvedeno kolik jakých hodnot daný produkt obsahuje a samozřejmě také jeho kJ hodnota. Jídelníček pak vypadá nějak takto - předem upozorňuji, že na tento den jsem byla velice pyšná, i když se mi nepovedlo zrovna v pitném režimu dosáhnout alespoň poloviny.  


Jídelníček si můžete zobrazit i v podobě tabulky, kde vidíme zvlášť příjem všech živin. 


Potraviny se navíc dají zapisovat i zpětně, takže se nemusíte bát pokud večer zapomenete přiznat nějakou tu dvojku bílého vína a arašídy. Pokud jsme snědli něco, co v uvedených možnostech nebylo nalezeno, můžeme samozřejmě podat návrh na přidání jídla či nápoje. Horší je, že do návrhu bychom měli zadat i obsahové hodnoty, což většinou sami nevíme.

Podle zadaného způsobu života se Vám mimo jiné určitá hodnota odečítá ve formě spalování a sníží se tak hodnota denního příjmu. Každý den se navíc odečítá 10% v podobě trávení. Do tohoto spalování můžete přidávat i vlastní aktivity, opět z velice široké škály. Jednotlivé sportování můžete navíc nastavit jako pravidelné, takže ho nebudete muset například každý čtvrtek přidávat, systém ho automaticky započítá. Stejně jako u potravin, můžeme nedohledané aktivity přidávat sami. 

Ideální funkčnost dovršíme tím, že se budeme pravidelně sledovat a vážit. Mimo svoji hmotnost můžeme zapisovat i obvod pasu, hrudníku či boků. Systém nám může v delším časovém období ukázat zadané údaje v podobě grafu či tabulky, abychom tak mohli přehledně sledovat naše počínání.

Kalorické tabulky navíc existují i v podobě blogu. Tam se můžeme dočíst různé užitečné informace o hubnutí, dietách či samotných potravinách, čas od času i nějakou tu radu. 

Mě se moje počínání s tabulkami líbilo. Co je otravné a člověk na to sám leckdy zapomíná je však přidávání jídelníčku. Samozřejmě si můžete celý den zapisovat, co jste snědli a vypili a do systému to zadat až večer, ale kdo si takové věci píše? Po čase, kdy prvotní nadšení z nové hračky opadlo, jsem tak logicky začala zapomínat přidávat hodnoty. To je však věc osobních zvyklostí. Jinak byly tabulky skvělé a sama jsem se až někdy divila, že to či ono jídlo je neuvěřitelně tučné. Jediné, co mi trochu vadilo, byl fakt, že jakákoliv tekutina se počítala do pitného režimu. Takže například i káva s mlékem se hold započetla do pitného režimu. Za mne by tam třeba vůbec neměla co dělat, jelikož vypitím kávy tělo naopak tekutiny ztrácí. Takže pak vesele večer koukáme, že jsme sice vypili za den 2 litry tekutin, z čehož máme obrovskou radost, ale už přehlídneme fakt že z toho všeho to byly dva hrnky kafe... 

Na konec se tak dá říct už jen to, že používání Kalorických tabulek je zdarma, i v podobě mobilní aplikace. Takže pokud to někoho motivovalo ke sledování sebe sama, směle do toho! :) 

3 komentáře:

  1. Je to super aplikace, taky jsem jí jeden čas používala :-) jen mi teda přijde i 1,5 litru moc moc málo :-)
    Jinak opravdu přehledný článek, určitě spoustě lidem pomůže :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Jinak pro mě byl třeba ten litr a půl startovací čára. Obecně totiž dost málo piju a navíc to většinou proložím aspoň jedním kafem, takže :)

      Vymazat
  2. To zní docela fajn. Stáhnu a vyzkouším:-)

    OdpovědětVymazat