sobota 16. dubna 2016

Borůvková ovesná kaše

... neboli takové malé ranní šmouléro. Dlouho jsem si dělala ovesnou kašičku jenom s banánem a skořicí, protože to byla prostě lahoda jako blázen. Po delší době jsem se však rozhodla vnést do kuchyně trochu barev a začala hledat nové kombinace. A tahle mne svoji barvou prostě učarovala :)


Zdroj: FitRecepty

Tahle kašička obsahuje mimo borůvek navíc zdravé lněné semínko. Pro ty z Vás, kteří o něm moc nevědí, jsem si připravila takový malý stručný výtah:

  • bohatý na vlákninu, omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny a spoustu dalších vitamínů a minerálů
  • pomáhá při potížích s trávením a se žaludečními problémy
  • dobrý jako prevence proti virovým onemocněním či rakovině
  • snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol
  • pomáhá na hormonální úrovni
  • a spoustu dalšího

Je tedy velice prospěšné. K dostání asi v jakékoliv zdravé výživě či Bazalce, dokonce i v Tescu. Ale nic se nesmí přehánět, takže pozor na gramáž - stačí ho dvě tři lžičky :) 


Na jednu porci ovesné kaše bude potřeba:

  • 55g ovesných vloček
  • 1 - 2 lžičky lněného semínka
  • 100ml mléka
  • 3 hrsti borůvek
  • banán na ozdobu
  • 1 lžička třtinového cukru

V první řadě si necháme nabobtnat ovesné vločky a lněné semínko s trochou vody. Až vločky vodu nasáknou, přelijeme obiloviny mlékem a přivedeme k varu. Kdo má rád kaši sladší, může do směsi vmíchat i jednu lžičku třtinového cukru. Poté stáhneme teplotu a mícháme do zhoustnutí, tedy vaříme jako klasickou ovesnou kaši. Ve fázi míchání přidáme do hrnce borůvky, které rozmačkáme, aby nám pustily šťávu. Na obou fotkách lze vidět rozdíl mezi českými a kanadskými borůvkami - ty české jsou uvnitř prostě krásně šmoulově modré, kdežto z těch větších kanadských budete mít kaši nafialovo. Na kvalitě se to však neodrazí, borůvky jako borůvky :) Hotovou kaši pak můžeme dozdobit kolečky banánu. 

Dobrou chuť! :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat