neděle 11. září 2016

BurgerFest 2016 neb Obžerství zdar!

I přestože jsme měli původně s přítelem trochu jiné plány na víkend, tak jsme přeci jen nakonec skončili na vyhlášeném pražském Burger Festu. Na Výstavišti v Holešovicích se konal jeho pátý ročník a my jsme si to prostě nemohli nechat ujít. Byť jsme tam byli pouze dvě hodiny, zmákli jsme 6 burgerů, vše ostatní co festival nabízel a odjížděli s pocitem absolutního foodgasmu! 


Trocha informací na začátek...
BurgerFest jako takový je dvoudenní food-kulturní festival probíhající pod záštitou americké ambasády a Městské části Praha 7. Vznikl v roce 2012 a jako takový je současně největším burgerovým festivalem v celé Evropě. Představuje tak nejenom kuchařský um matičky Prahy či celé republiky, ale také mnoha zahraničních kuchařů. kterým je burger vlastní. Jeho hlavním partnerem poslední dva ročníky není nikdo jiný, než jedna z nejslavnějších značek lihovin Jack Daniel´s. 

K čemu vůbec taková akce je, ptáte se? Posláním BurgerFestu je dokázat, že i tradiční americký pokrm má své místo v kvalitní gastronomii - není tedy pouze symbolem moderní doby nekvalitních fast foodu. Cílem je tedy dokázat, že burger není jen tak nějaký plátek masa bez chuti a zápachu, ale že je uměním, který si zaslouží svůj vlastní festival. 

Ročník 2016, tedy ten letošní, je navíc i ve znamení oslav 150. výročí Jack Daniel Destillery. Není tak divu, že takřka každý stánek nabízel speciální burger pojmenovaný právě po této značce. Celou akci mimo jiné doprovází i zajímavý program - dočkáte se tak nejen hudebních vystoupení, ale také stand up comedy show a prezentace kuchařů. 





Očima nenažrance
Letošnímu ročníku vyloženě přálo božské letní počasí, byť se nacházíme v podstatě v polovině září. Na Výstaviště jsme dorazili sice až kolem 3 odpoledne, nicméně i tak z nás lil pot ještě dřív, než jsme si stihli dopřát nějaký pořádně pálivý kousek slasti v housce. U vchodu nás, jak jinak, čekal vstupní poplatek. Byli jsme mile potěšeni, že se jedná pouze o 100 korun na osobu. Ruku na srdce, čekala jsem mnohem větší odlehčení peněženky. I když, k němu vlastně taky později došlo... 



Po vstupu do areálu jsme neváhali ani vteřinu a okamžitě se vrhli zkoumat první stánky. Všechny nás lákaly vystavenými burgery, které většinou vypadaly tak fantasticky, že bych neváhala ani vteřinu za to být chvilkovou bulimičkou, aby se toho do mě vešlo co nejvíc. Člověk na tak krátké návštěvě prostě ani zdaleka nemůže ochutnat všechno. I když, plná peněženka by byla taky nezbytností vzhledem k faktu, že nehledě na velikost vyjde každý burger v podstatě na dalších 100 korun. Každopádně jsme si u prvního nejlákavějšího stánku koupili dva odlišné burgery a šly si je nerušeně vychutnat na trávník. A už tam zažili svůj první vstup do burgerového ráje. Takové housky a celkově takové burgery uvidíte málokde... 




Po tomto žůžu labůžu jsme se ještě chviličku rozplývali a poté se rozhodli jít dál. A protože já ani zdaleka nejsem takový jedlík, jako je můj přítel, rozhodla jsem se dát si automaticky pauzu až do burgeru před odchodem z festival parku. Následující tři přítelovy hamburgery jsem tak jenom ochutnala, abych zjistila, jaká je to lahoda. A že o rozmanitost nebyla nouze! K dostání byly burgery všemožných chutí a náplní - pálivé, s vajíčkem, z masa losího či kuřecího, s růžovou houskou a cokoliv si Vaše fantazie dovolí. Na své si zde přišli i vyznavači vegetariánského a veganského životního stylu! Byly zde burgery velké jako malý bochník kulatého chleba, ale také maličké slidery, které byly příjemnou jednohubkou. Většina prodávaných burgerů však byla v takové střední velikosti. Tedy pro jedlíka nic velkého - přesně tak, aby jich zvládl co nejvíc. Mimo jiné tu však měly své zastoupení také stánky s pivem, proseccem či se samotnými hranolky od americké firmy McCain.  Ve všech případech to však byla pastva pro oči! 







 



  


Že se jedná o dvoudenní festival obžerství a žlučníkových záchvatů, o tom není absolutně pochyb. Ale jako takový poskytuje i mnoho forem zábavy mimo samotný gastronomický zážitek. Porůznu zde byly rozmístěny klidové zóny se sedacími vaky či bez nich, kde jste si dokonce mohli zahrát stolní hry. Byl zde dětský koutek pro Vaše ratolesti. Přímo před budovou výstaviště byla postavená stage s doprovodným programem, vedle které probíhaly i kuchařské show. V samotném výstavišti pak byla expo motorek od značky Harley Davidson, což byla neskutečná pastva pro oči. U přistaveného kamionu Jack Daniel´s jste se pak mohli dát tetovat hennou či zažít virtuální prohlídku slavné destilerky. O zábavu tak nebylo nouze. 








Co k tomu dodat... Byť pouhé dvě hodiny, byl to pro nás jeden z top zážitků v Praze. I když jsme byli o hodně chudší - nejen o vstup a zakoupené burgery, ale taky o nějaký ten drink a navíc o parkovné - ale zato jsme byli šťastní a doslova a do písmene přežraní. Byl to gastronomický zážitek jako blázen, zvlášť pro nás, příznivce masa v housce. Příští ročník si tak stoprocentně nenecháme ujít a naopak na něj zavítáme mnohem dřív a s bandou přátel. Rozhodně to za to totiž stojí! :) 

1 komentář:

  1. Taková hromada jídla! :D to by bylo něco pro mě. Tak příště si na takovou akci počíhám. Jinak je tenhle článek dost nebezpečný! :D Zvyšuje totiž pocit hladu.

    www.ubarcidoma.cz

    OdpovědětVymazat