neděle 2. října 2016

Knižní září 2016

Dnešní knižní výlet bude hodně krátký. V září bylo zkrátka příliš práce a taky urputná snaha dohnat poslední měsíc prázdnin, na knihy hold nebylo tolik času. Vzhledem k tomu, že mám momentálně rozečtené dvě najednou, schovám si je na příště a dnes Vás tak seznámím ne s jednou knížkou, ale s její celou sérií. A tou je Merde! od Stephena Clarke. Tuto knižní sérii totiž nejde nevychutnat plnými doušky, se skleničkou champagne a voňavým camembertem! 

Merde! jako takové je série již šesti knih o Angličanu Paulu Westovi a jeho peripetiích ve Francii. Vše odstartovalo knihou s podtitulem Rok v Paříži. To je, podle všeho, téměř pravdivý záznam událostí, které se přihodily během 10 let žití ve Francii. Vše se točí kolem počátečního plánu otevřít ve Francii síť anglických čajoven. A protože jsou Francouzi a Angličané odvěkými rivaly, své první potíže na sebe nenechají dlouho čekat. Paul West se tak musí prodrat přes francouzskou byrokracii, nadutého šéfa Jean-Marie, pokusit se rozlousknout šarm pařížských femmes fatales, přežít svého amerického přítele a jeho sprosté básničky, a konečně se dopracovat k otevření úspěšného podniku. Tato kniha následně odstartovala vydání dalších pěti vyprávění o Paulu Westovi a jeho urputných snahách pochopit Francouze a přežít. 

Celá série je napsaná s humorem, který ocení každý - především pak ti, kteří mají své zkušenosti s Francouzi a jejich kulturou a chováním. Osobně jsem se do Merde! zamilovala tak, že ho neváhám přečíst znovu pokaždé, když mám chuť na pořádný kopec zábavy. A i když byl třetí díl už slabší a čtvrtý mi přišel zbytečný, pátý díl se vrací zpět do zajetých kolejí. Doslova jsem v některých situacích slzela smíchy a kolikrát se v určitých situacích viděla - v Paříži a obecně i s Francouzi mám svých zážitků dost, a to včetně mojí grand amour Ernauta.  

Pro ty z Vás, kteří jste o Merde! nikdy neslyšeli, rozhodně už dál neváhejte. Vtipné v každé situaci, dokonale napsané a strefí se do chutě každého věku. Vynikající záležitost, 10/10! :) 

Originálně Merde!
žánr: román
Rok vydání: 2007 (první díl) - 2016 (šestý a zatím poslední díl)
Počet stran: cca 300

Žádné komentáře:

Okomentovat