úterý 4. října 2016

Špenátový quiche

Když je člověk doma a nachlazený, stihne konečně věci, které si plánuje celé léto. A protože špenát je zdravý a cottage sýr bych mohla jíst od rána do večera, proč to nespojit? Voilá, Mesdames et Messieurs, un quiche aux épinards! Neboli špenátový quiche :) 



Na jeden quiche budeme potřebovat: 
  • 175g hladké mouky
  • 100g másla
  • 1 žloutek
  • 3 vejce
  • 250g čerstvého špenátu
  • 300g cottage bílý
  • 150g strouhaného eidamu


Nejprve si uděláme těsto. Ideální příprava je v robotu pomocí ostrých nožů, ale lze na to jít i klasicky ručně. Každopádně smícháme mouku, máslo, žloutek, špetku soli a 4 lžíce studené vody a vytvoříme z nich drobenku. Tu nasypeme na pomoučněný vál a vypracujeme do těsta. Těsto příliš nehněteme, bylo by pak tuhé. Následně ho do tenka vyválíme do tvaru kola. Namotáme těsto na váleček a rozvineme ho do koláčové formy. Prsty těsto vtiskneme do krajů a pokusíme se okraje nechat spíše vyšší. Dno těsta propícháme vidličkou a dáme ho na 10 minut vychladit. Troubu si mezitím předehřejeme na 200 stupňů. Po vyjmutí formy z ledničky vyložíme těsto pečicím papírem, vsypeme na něj hrst suchých fazolí, aby se nám těsto při pečení nevyboulilo; a pečeme 15 minut. Fazole a papír poté sundáme a necháme 5 minut dopéct. 

Zatímco se nám základ peče, připravíme si náplň. Špenát propláchneme ve studené vodě, vložíme do mísy a spaříme horkou vodou - zkrátka aby nám hezky zvadl. Takto spařený špenát si jemně posekáme. V míse ho poté smícháme se strouhaným eidamem, cottage sýrem a prošlehanými vejci. Následně dle chuti osolíme a opepříme. Pokud bychom si chtěli quiche trochu ozvláštnit, lze přidat na kostičky nakrájenou šunku. A já vřele doporučuji do koření přidat i nějaké bylinky - ideální je nějaká směska drceného koření (třeba taková ta naše domácí od babičky, takříkajíc), která fantasticky voní všemi možnými bylinkami. 

Po upečení základu formu z trouby vyndáme a snížíme teplotu na 190 stupňů. Vzniklou směs následně nahrneme na těsto ve formě a škrabkou urovnáme. Celou formu poté vrátíme do trouby a pečeme 25-30 minut. Po upečení má krásně zlatavou barvu. Pro vyjmutí z formy ho necháme vychladnout. 

Quiche jako takový lze podávat jak teplý tak studený, záleží na osobní preferenci. Já mám radši ten teplý. Po upečení je quiche poměrně nízký na tuhle gramáž. Pokud máte vyšší formu, zdvojnásobte těsto. Nicméně jsem tento recept pilovala v podstatě 7 měsíců a teprve teď (aktualizace 28.4.2017) je to naprosto božská záležitost!! 

Dobrou chuť! :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat