úterý 8. listopadu 2016

Dýňová polévka v thajském stylu

Podzim, dýní čas! A protože já bych se dýňové polévky mohla užrat k smrti, hledala jsem neustále nové způsoby přípravy. A konečně našla takový způsob přípravy, který mi naprosto vyhovuje a to pěkně ostrý!! :) Byť se na první pohled podle ingrediencí může zdát, že oproti polévce, kterou jsem publikovala v srpnu, není mnoho rozdílů; v chuti je ten rozdíl dost značný. 

                                                                                                                                                          Zdroj

Na hrnec polévky (cca 6 porcí) bude potřeba: 
  • 1 středně velké dýně hokkaido
  • 2 brambory 
  • 2 střední červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 cm velký kus čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 400ml kokosového mléka
  • 1 litr silného zeleninového vývaru
  • olivový a dýňový olej
  • sůl, pepř
  • dýňová semínka

Nejprve si připravíme všechny suroviny. Tzn, dýni vydlabeme a nakrájíme na kostičky, brambory oloupeme a taktéž nakrájíme, cibule posekáme na hrubo, česnek na plátky, zázvor očistíme a nasekáme na drobno. Ve velkém hrnci si na oleji orestujeme cibulku do sklovata, poté přidáme česnek, zázvor, brambory a dýni. Vše několik minut restujeme. Takto připravený základ zalijeme horkým zeleninovým vývarem tak, aby vše bylo lehce ponořené (kdo má rád polévku opravdu hustou, doporučuji nalít třeba polovinu a teprve poté ředit). Vaříme do měkka, cca 20 minut. Po provaření přidáme lžíci červené kari pasty, promícháme a promixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence. Dle chuti osolíme, opepříme a přilijeme kokosové mléko. Za stálého míchání necháme polévku ještě chvíli provařit. 

Do polévky si můžeme připravit jako ozdobu i takzvané gomasio (dýňové sypání). Na sucho na pánvi opražíme hrst dýňových semínek. Až začnou praskat, odstavíme je a opražíme půl lžičky mořské soli. Tu poté přisypeme k semínkům a v hmoždíři rozdrtíme na hrubo. Takto hotové gomasio pak přesypeme přes polévku už v talíři. Dá fantasticky vyniknout na chuti. 

Nicméně se lze přiklonit i ke klasické variantě - tedy překápnout polévku trochou dýňového oleje, rozsypat hrstku dýňových semínek a pro ještě jemnější variantu můžeme přidat lžíci zakysané smetany. Kdo je echt gurmán jako já, zakousne k tomu dýňovou kostku či čerstvou ciabattu. Garantuji Vám, že se ta ostrá chuť prostě rozplyne na jazyku! 

Dobrou chuť :) 

1 komentář:

  1. Thajská kuchařka, teď nevím od koho, patří na vrchol mojí domácí knižní databáze. A jako je pravda, že když se dostanu do Prahy, tak musím do SAPY a nakoupit tam fakt originální suroviny. Protože co si budeme povídat, přesně o tom to je. Je to stejné, jako kdybyste chtěli dělat knedlo vepřo zelo a klasické české vepřové nahradili já nevím... pro thajce oblíbenými krevetami. :-)

    OdpovědětVymazat