neděle 5. března 2017

Knižní únor 2017

Vzhledem k tomu, že státnice se mi blíží a dokonce mám díky tomu za sebou i první zkoušku, na čtení klasických knížek není moc času. Pravděpodobně Vás nebude zajímat obsah skript na sociopsychologii nebo obsahová stránky knihy Podnikové informační systémy (neskutečně zajímavé čtení, fakt že jo)

I tak jsem byla schopna sem tam fungovat a zvládat odreagování i jinak, než tupým civěním na televizi z náruče svého drahého. Za únor Vám tak přináším Malý pražský erotikon od Patrika Harla a menší srandu nazvanou Odvrácená strana matky od Moniky Valentové.



Malý pražský erotikon (Patrik Harl)
Teprve druhý román pana Hartla a hnedka neuvěřitelná bomba. Byť jeho popisek slibuje spíše několik povídek, jedná se skutečně o ucelený román, provázející nás mnoha lety životem na pražské Babě, konkrétně ve dvou sousedících řadovkách. Jejich členové prožívají ve skrytu svých životů všední dny dost komplikovaně, řízeny osudovými milostnými strastmi a příběhy. Honza cítí pokušení, ale nechce si komplikovat život. Vdaná Marta jednou za čas prostě neodolá. Zbyněk se ani nepokouší odolat. Táňa miluje tajně, zatímco Petra má velké zábrany. Tomáš je ryzí romantik, Cyril je strašný zvrhlík a Adéla? Ta se miluje častěji než všichni dohromady.

Na knížku jsem si brousila zuby docela dlouho, ale zároveň se jí bála. Teprve po tom, co mi kamarádka řekla, že "první povídka je o lesbičkách a je to sranda", knihu jsem si konečně koupila. Jaké bylo mé překvapení, že se jedná o ucelený román, do kterého jsem se bezvýhradně zamilovala. Bavilo mě s ním trávit každý další večer, pokaždé jsem se těšila, čím mne překvapí tentokrát. Jak plynul čas a příběh se stával komplikovanějším, tím víc jsem do něj byla ponořená. Tahle knížka rozhodně stojí za přečtení a já se už teď moc těším na další knihu od pana Hartla, kterou hodlám začít číst jako relax před státnicemi.

žánr: česká literatura, román
Rok vydání: 2014
Počet stran: 440
ISBN: 978-80-905173-4

Odvrácená strana matky (Monika Valentová)
Knížka je souborem fejetonů spisovatelky, jež kresbami doplnil její manžel. Jsou nám popsány humorné stránky temného koutu mateřství. Kam se hrabou všechny dokonalé matky, které od narození svého dítěte používají zájmeno my a zapomínají na já, pro něž se kojení stává středobodem vesmíru a zdravá strava každodenní povinností. Ne vždy je to sranda, kojení není nic krásného, zdravá strava je odporná a matka je kolikrát ráda, když o dítěti neví. Kniha je primárně určena pro rodiče s pocitem selhání, která jim potvrdí, že v tom nejsou sami. 

Knížku jsem si koupila v dobrém rozmaru jednoho dne v knihkupectví. Byla tenká a lákala svým obalem i názvem. Miluji humorné krátké povídky či fejetony, u kterých mohu alespoň na pět minut zapomenout na všechny starosti, a tahle knížka to splnila do puntíku. Královsky jsem se u ní pokaždé pobavila, byť nejsem a ještě nějakou dobu ani nehodlám býti matkou. Už teď ale vím, že takhle nějak to se mnou jednou dopadne...

žánr: česká literatura, humor
Rok vydání: 2016
Počet stran: 108
ISBN: 978-80-249-3275-0

Žádné komentáře:

Okomentovat