úterý 2. května 2017

Knižní duben 2017

Čím víc se blíží to odporné datum, tím spíš si vybírám pořádně dramatické knížky. Snad proto, abych se ujistila, že (ne)promovaný inženýr není zas taková hrůza. Nebo že věta Někdo září, někdo v září se přeci jenom dá kousnout - i když já bych ji znovu kousat nemusela..

Tento měsíc Vám tak přináším román Cujo od Stephena Kinga a pořádné drama MayDay od Thomase H. Blocka. 


Cujo (S. King)
Román nás, jako spoustu jiných kingovin, zavede do Castle Rocku, konkrétně do léta roku 1980. Klid a mír mezi jeho obyvateli naruší jindy všemi milovaný bernardýn Cujo, který je nakažen vzteklinou. Z miláčka města se rázem stává hrozná bestie, která terorizuje Donnu a jejího syna, vězněné v rozbitém autě bez pomoci z okolí. 

Opět bych řekla, že se jedná o jednu ze slabších knížek od mistra hororu. Horor to není absolutně žádný a děj knížky bych přirovnala ke Garyho hře, která byla vesměs taky o ničem, resp. o jednom a tom samém. Sice to bylo opět dost krvelačné, nicméně jen málokoho dokáže zaujmout pes se vzteklinou. Hold i mistr tesař se někdy utne, a u téhle knížky to platí dvojnásob. 

originálně Cujo
žánr: světová literatura, horory
Rok vydání: 1992
Počet stran: 245
ISBN: 80-85265-70-2

MayDay (T. H. Block)
Americká vláda provádí tajný test nové rakety a kvůli přísnému utajení je o něm zpraveno pouze několik málo lidí. Mezi ně bohužel nepatří posádka letu 52 do Tokia, řídící supermoderní nadzvukové letadlo Straton 797. Cvičený armádní pilot, který má střelu otestovat, si shodou nešťastných okolností splete cvičný cíl právě s tímto letem a raketa prorazí letadlo naskrz. Všichni cestující prodělají dekompresi, včetně posádky i pilotů. Ve zdraví to díky náhodě přežije pouze 2 cestující, jedno dítě a 2 letušky. Šťastnou náhodou je právě jeden z cestujících zkušeným pilotem menších letadel. Po spojení s letištěm proti sobě stojí tři strany - let 52, který je plný postižených lidí, snažící se dostat domů za každou cenu; řídící středisko, které se spolu s pojišťovacím agentem chce vyhnout odpovědnosti za tento let; a námořnictvo, které celou nehodu způsobilo. Doletí let 52 v pořádku zpět do Kalifornie?

Tato publikace se řadí mezi mých top 10 a mohla bych ji číst neustále dokola, hned vedle Odkazu dračích jezdců nebo Harryho Pottera. Je neuvěřitelně dramatická a neustále čekáte, jak se to vyvine. Intriky sílí a let 52 je ohrožován hned ze dvou stran, které se snaží o jediné - aby letadlo zmizelo v Pacifiku. Když do toho zamícháte cestující s poškozeným mozkem, kteří se se zbytky paměti motají do řízení, nebo je už zcela ovládají základní instinkty, máte zaděláno na solidní thriller. Kniha byla i zfilmována, ovšem s nevalným úspěchem. Pokud si tak chcete vlít do žil trochu krve a vědět, jak to s letem dopadne, neváhejte a šup do knihy!

originálně MayDay
žánr: světová literatura, thriller
Rok vydání: 1987
Počet stran: 350
ISBN: 28-053-87

Žádné komentáře:

Okomentovat