neděle 15. října 2017

Krůta s hořčicovou omáčkou

Nedělní obědy u nás doma slibovaly vždycky něco víc. Od rána se z trouby linula vůně pečeného masa a my s tátou jen hodiny mlsně chodili kolem a pořád dokola se ptali, kdy že už to bude hotové. Poprvé v novém bytě se mi po takovém větším vaření zastesklo. A poprvé jsem tak svedla boj sama se sebou, že krůta po hodině a půl ještě bude tuhá...

Na nedělní oběd pro celou rodinu: 
  • krůtí stehna
  • 1-2 cibule
  • 100 ml vody
  • plechovka kukuřice nebo hrášku
  • cherry rajčátka
  • 2 stroužky česneku
  • máslo
  • koření (sůl, pepř, kmín, rozmarýn)
  • hrubozrnná hořčice

Dno pekáče si potřeme rozpuštěným máslem. Cibuli oloupeme, rozkrojme na čtvrtky a rozdělíme na jednotlivé vrstvy. Stroužky česneku si pokrájíme na tenké plátky. Jimi pak vysypeme pekáč. Maso ze všech stran nasolíme a položíme na cibuli kůží nahoru. Potřeme jej rozpuštěným máslem a překryjeme rozmarýnem. Podlijeme vodou, překryjeme alobalem a pečeme na 170° po dobu jedné hodiny. 

Po hodině si rozpustíme máslo, ve kterém promícháme koření (pepř, chilli, kmín,...). Pekáč s masem si na chvilku vyndáme z trouby a navýšíme teplotu na 200°. Maso potřeme máslem s kořením. Do pekáče přisypeme kukuřici či hrášek a nakrájená rajčátka. Maso vrátíme do trouby odkryté a pečeme, dokud není měkké (celkem, hodina a půl se jeví stále jako málo)

Jakmile máme maso hotové, vyndáme ho z pekáče a zbylou šťávu včetně všech ingrediencí slijeme do hrnce a rozmixujeme na omáčku. Dle chuti přidáme hrubozrnnou hořčici a necháme projít varem. Pokud se Vám bude omáčka zdát příliš tekutá, zahustíme škrobem. Maso poté nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a můžeme podávat s knedlíkem či rýží. 

Dobrou chuť! :) 

1 komentář: