neděle 12. listopadu 2017

Úniková hra: V zajetí šíleného vědce

A je tady zase další úniková hra. Tentokrát zbrusu nová věc od Unikej.cz, umístěná v centru Hradce Králové. S přáteli jsme se ji rozhodli díky slevovému voucheru ze Slevomatu vyzkoušet za naprosto neodolatelných 750,- pro 5 lidí. A opět se nám podařilo uniknout.


Ostatně taky co máte v sobotu v podvečer vymýšlet, když se Vám nechce zrovna vysedávat v hospodě a počasí venku už nestojí za moc. Pod nátlakem slevového kupónu jsme se tak rozhodli vyzkoušet novinku na poli únikovek přímo v našem rodném městě. Koncept byl celkem jednoduchý a ve finále se jednalo o jedinou místnost. Příběh je ale až děsivě reálný:

"S kamarády jste pařili v baru a seznámili jste s celkem sympatickým týpkem. Byl to spíš obyčejný typ, bez zvláštních znamení. Dali jste si pár drinků a pak už si nic nepamatujete. Probudili jste se spoutaní se zavázanýma očima v neznámé místnosti a podle jejího vybavení vám pomalu dochází, že jste v pěkném průšvihu. Ten chlap je podle všeho nějaký šílenec, který rád experimentuje na lidech. Teď je naštěstí pryč, ale určitě se brzy vrátí, proto se musíte co nejdřív dostat pryč."

V momentě, kdy tento příběh posloucháte, máte na sobě černou škrabošku přes oči a jste za jednu ruku připoutaní ke zdi. Hra samotná začne po zvuku klapnutí dveří, signalizující odchod room mastera z prostorů samotné únikovky. První úkol je celkem snadný - najít klíč v dosahu rukou a vyprostit se. Tento počin jsme zvládli celkem rychle, byť jsme se krapet zasekli na pasování klíče do dírek u jednotlivých pout. Pak už to šlo ráz na ráz, přeci jenom už jsme zběhlí hráči a víme, kam přibližně sáhnout, po čem se dívat.

I tak nás dokázala tato jedna místnost trochu potrápit. Obrovským problémem, na kterým jsme se zasekli neuvěřitelně dlouho, bylo odemykání klasického trezorového zámku. Nevěděli jsme nikdo přesně. jak mechanismus funguje, zda je pokaždé nutné protočit zámek o 360° a tak podobně. Když k tomu přihodím fakt, že jsme tam kombinaci čísel dávali kvůli hodně promakanému detailu vývojářů špatně, tak nám to nějaký ten čas zbytečně sežralo. Dál jsme se setkali s použitím UV lampiček, které pro nás byly ojedinělým zážitkem a také jsme chvíli pátrali, k čemu a na co je použít. Dost vychytané bylo i použití replik umístěných v místnosti, se kterými jsme se již setkali v pražské Occultice nebo pardubickém Psychu v nemocnici. Unikli jsme v čase 49 minut, což bylo asi o tři minuty od rekordní TOP 3. Dost nás to naštvalo, protože kdyby se nám povedl zmíněný zámek otevřít rychleji anebo i hloupá záklapka u nalezeného kufru, jistě bychom byli první. Sehraní jsme na to byli již dostatečně.

Obecně o hře je to ale stále stejné dokola. Pravidla hry jsou všude stejná, víceméně jako většina hádanek. Stejný je i časový rámec 60 minut, do kterého je potřeba se vejít pro správné dokončení hry. Co bylo pro nás příjemnou novinkou, tak to byla komunikace o nápovědy. Běžně jsme ve všech hrách dostali vysílačku nebo jsme zamávali na kameru a oni nám nápovědu promítli na jednu z dostupných obrazovek. Tady byl k použití starý drátový telefon, kterým jsme si o nápovědu museli zavolat. To krásně doplnilo atmosféru místnosti a její interiér, nerušila nás nepotřebná moderní technika, kterou jsme ve většině případů vždycky někde zapomněli a museli se pro ni vracet. Za tohle dávám obrovský estetický palec nahoru! Stejně tak je přívětivá i cena, která se pohybuje v rozmezí od 700,- do 1.000,- v závislosti na počtu hráčů (maximum je 5). Naopak taková zvláštnost, se kterou jsme se zatím nikde jinde nesetkali, byl fakt jedné jediné místnosti. Nikam neutíkáte, neotevřou se Vám žádné další dveře, nic. Prostě se celou hodinu pohybujete mezi 4 stěnami.

Hra jako taková ale patřila mezi ty lepší, kterých jsme se účastnili. A protože jsem dřív v prostorách měla od firmy školící místnosti a moc dobře vím, že je v "bytě" ještě jedna místnost, možná mohu prozradit, že už teď se těším, až ji Unikej.cz zpřístupní pro další hru! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat