Víkendové obědy jsou taková předzvěst malé tragédie. Jednak si to vždycky vyžádá trochu větší vaření než týdenní rychlovky po práci, a za druhé se tak snažíme vymyslet něco extra. Což ne vždycky vypadá dobře, zvlášť pokud vaříte stylem pokus-omyl.
Takový losos je ale za mě vždycky sázka na jistotu. Je to osvědčená lahůdka, se kterou se v troubě nemůže nic stát. A po tom, co jsem našla fantastický recept na hořčicové glazé bych se jím mohla cpát doslova od rána do večera!
Co bude potřeb na 2 porce:
- brambory (množství - by očko)
- 2 filety lososa (popř. pstruha lososovitého)
- olivový olej
- mletý zázvor
- chilli koření
- med
- hrubozrnná hořčice
- sůl, pepř
- citron
Brambory si uvaříme dle chutě a preferencí, k lososu se hodí v jakémkoliv provedení. Já osobně miluji bramborovou kaši, ale ani takové pečené brambory v troubě nejsou k zahození. Troubu si předehřejeme na 180°. Lososa dáme na plech na pečicí papír kůží dolů, potřeme ho zlehka olivovým olejem, osolíme a opepříme. Než ho dáme zapéct, připravíme si glazuru. Smícháme půl lžičky mletého zázvoru (může být i čerstvě nastrouhaný), lžičku medu, špetku mletého chilli, lžíci hrubozrnné hořčice a připepříme. Lehce zakápneme citrónem a pořádně promícháme, aby se všechny přísady krásně spojily. Glazurou lososa řádně potřeme, poklademe naň snítku rozmarýnu a dáme péct na 15-20 minut. Můžeme péct odkrytého nebo ho zabalit do alobalu. Podáváme s bramborem.
Dobrou chuť! :)
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpovědětVymazat