čtvrtek 5. července 2018

Knižní červen 2018

Konec jara s sebou přineslo spoustu starostí nejenom se stěhováním, ale obecně s celým mým osobním životem. Na svůj milovaný únik z reality mezi knižní stránky jsem si nacházela jen velmi málo času. Paradoxně jsme přitom právě na téma knih chystaly studiové pole dance vystoupení... Ale když už se vše uklidnilo, opět jsem se ponořila mezi řádky :) 

Za tyto dva poslední měsíce tak mohu něco povědět o detektivce Švábi od Jo Nesba a o nové humorné knížce z dílny Dominika Landsmana Dovolená s moderním fotrem

Švábi (Jo Nesbo) 
"2. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. V jednom bangkockém nevěstinci je nalezen norský velvyslanec v Thajsku. V zádech má nůž a v aktovce pedofilní pornosnímky. V Oslu vypuká na ministerstvu zahraničí panika, neboť velvyslanec měl úzké vazby na norského premiéra. Je bezpodmínečně nutné zabránit politickému skandálu. Opilý Harry Hole se zásobou vitamínu B12 nasedá do letadla, aby sehrál roli užitečného idiota. Jeho úkolem je případ vyřešit, ale přitom se do celé záležitosti co nejméně míchat. Harry se však do takové role vmanipulovat nenechá, a tak se hned po příletu do Bangkoku pouští spolu se svou thajskou kolegyní do vyšetřování. Brzy se ukazuje, že nejde jen o jednu náhodnou vraždu – za zdmi se cosi hemží a šramotí. Cosi, co nesnese denní světlo." (zdroj: Databáze knih)

O první knize ze série o detektivu Harry Holeovi jsem už psala a musím říct, že mne příběh tehdy okouzlil tak, že jsem neváhala sáhnout po dalším díle. Tentokrát se celý příběh odehrává v Bangkoku, což se mi moc líbilo. Sama jsem tam již párkrát byla, takže jsem se u některých věcí usmívala pro jejich skutečnost a především si ráda zavzpomínala. Byť se příběh po uvedení do děje poněkud táhl, jeho konec mne udržoval v napětí až do samotného rozuzlení kdo je vrah a jaký byl jeho motiv. A už teď se moc těším na další případ Harryho Holea.

originálně Kakerlakkene
žánr: světová literatura, detektivky
Rok vydání: 1998
Počet stran: 392
ISBN: 978-80-87497-69-2


Dovolená s moderním fotrem (Dominik Landsman)
"Dominik Landsman, autor populárních Deníčků moderního fotra, ve svých knížkách vyčerpávajícím způsobem vysvětlil, že mateřská dovolená není žádná dovolená. V nové knize čtenář zjistí, že ani s letní dovolenou to není žádné terno, zvlášť když máte malé dítě a manželka vás místo na každoroční chalupu donutí jet do Bulharska k moři. A kdyby jen to! Nataša, druhá polovina rodičovského páru, se chopila pera a knížku za Dominika napsala. Výsledkem je nejen dovolenkové vyprávění, ve kterém se pozná každý, ale i odhalení několika utajovaných skutečností z intimního života moderního fotra." (zdroj: Databáze knih)

Deníček moderního fotra jsem si moc oblíbila již jako blog, takže jsem poté logicky nemohla vynechat ani jejich knižní podoby. Po lehkém zklamání Deníčku moderního páru už jsem si tady myslela, že Landsman cucá z posledního co to dá, ale byla jsem velmi příjemně překvapena. Byť je celá knížka napsaná z pohledu Nataši, nepředstavitelně jsem se u toho bavila a v těžkých chvílích jsem po příběhu velice ráda sahala. Každá kapitola vyvolávala nenucené úsměvy a někdy i neřízený smích! 

žánr: česká literatura, humor
Rok vydání: 2018
Počet stran: 168
ISBN: 978-80-249-3618-5

1 komentář:

  1. Já jsem měla teď hodně knižně náročný červenec a srpen. Ne že by toho nějak moc vycházelo, ale prostě jsem si dopřávala kousky, které jsem ještě nečetla a líbili se mi. Konečně mi totiž skončila půjčka na OP, takže nesplácím peníze a můžu si třeba i něco málo dovolit. ;-)

    OdpovědětVymazat