neděle 5. srpna 2018

Knižní červenec 2018

V takových vedrech se nedá dělat pomalu nic jiného, než s sebou plácnout někam k vodě, s vynikající ledovou kávou, kopečkem čokoládové zmrzliny a fantastickou knížkou. A pokud se začtete, tak je i šance, že to tropické počasí po chvíli přestanete na okamžik vnímat. 

Za minulý měsíc dávám do pléna opět svoji oblíbenou českou autorku Magdu Váňovou a její román Štěstí Aloise Peina a také nesmrtelnou klasiku 1984 od Geroge Orwella. 



Štěstí Aloise Peina (M. Váňová) 

Pein vede dvojí život kvůli svému štěstí a nemůže se s ním proto nikomu pochlubit. Román je nasycený jemným humorem a jeho bohatý děj se řídí ironickým pravidlem, že všechno je jinak. Ani Pein si není jistý, zdali je jeho štěstí jenom sen, nebo se může změnit v něco trvalého. Štěstí přijde až ke dveřím toho, komu je nakloněno. K Aloisu Peinovi se za třicet let spořádaného manželství nikdy neobtěžovalo. Žil obyčejný život tuctového knihovníka po boku hašteřivé a věčně nespokojené manželky, dokud si poprvé nevsadil. Vyhrál velkou sumu, chytře to zamlčel před celou rodinou a tajně si užíval sladkého života. Ale co štěstí dalo, chce zase zpět a Pein kvůli svému dvojímu životu musí ze svých peněz rozdávat a nikomu se tím nemůže ani pochlubit. Román o Peinově štěstí je nasycený jemným humorem a vtipným napětím a jeho bohatý děj se řídí ironickým pravidlem, že všechno je jinak. Ani Pein si není jistý, zdali je jeho štěstí jenom sen, nebo se může změnit v něco trvalého... (zdroj: Databáze knih)

Další poutavý román z dílny české autorky Váňové a jako většina jejích knih, opět Vás čas od času donutí k zamyšlení nad vlastním životem či životem Vašich blízkých. Vyhrát pár milionů, to je něco o čem sní asi každý. Ale zamyslet se nad tím, co bychom s nimi udělali? Většina lidí hned bere krásný dům, auto nebo exotickou a pěkně dlouhou dovolenou. Jaké překvapení, že v románu tomu tak vůbec nebylo. Hlavní hrdina se s výhrou nikomu nesvěřil a náležitě si jich užil. Dokud mi najednou nic nezbylo... Hodně poutavý příběh se spousty náměty k zamyšlení o životě. 

žánr: česká literatura, román
Rok vydání: 2007
Počet stran: 413
ISBN: 80-7244-219-5


1984 (G. Orwell)
1984 (v anglickém originále vypsáno slovy Nineteen Eighty-Four) je významný antiutopický román anglického spisovatele George Orwella z roku 1949. Popisuje svět, v němž vládne absolutní totalita a podporuje ji permanentní válka. Cokoli proti kolektivnímu myšlení Strany je krutě trestáno, lidská individualita se stává zločinem. Z tohoto díla pochází známý výrok "Velký bratr tě sleduje!" (zdroj: Databáze knih)

V poslední době jsem se s touto knihou vždycky nějakou náhodou setkala právě kvůli diskuzím o aktuálním dění na české politické scéně. Přiznám se narovinu - politika mě moc nezajímá a do debat se pouštím málokdy. Ale ačkoliv mne tento klasický román nikterak nezaujal, jedno poslání vykreslilo zcela jasně. Vykreslení takové vlády takových lidí, že si běžní občané přestávají uvědomovat své možnosti a svobody, které dříve měli. Inu, doufejme, že nás stejný osud už nikdy nepotká... 

originálně Nineteen Eighty-Four
žánr: světová literatura, román
Rok vydání: 1949
Počet stran: 264
ISBN: 80-7309-999-3

Žádné komentáře:

Okomentovat