neděle 28. října 2018

Nepečený piškotový dort s čokoládovým přelivem

Na začátku října počasí skutečně bláznilo a chvilkami by se dalo říct, že bylo takové malé jaro. A ta sluníčková pohoda nakonec dorazila i ke mne domů a vzal kuchyň útokem. Mamka mi dala k vyzkoušení recept na nepečený piškotový dort a já nemohla odolat kytičkám z jedlého papíru... Estetiku v gastronomii ještě v malíčku nemám, ale výsledek stál za to. Rozplýval se na jazyku! 


Co budeme potřebovat: 
  • 250g piškotů
  • 10g želatiny
  • 170g másla
  • 170g cukru
  • 300g zakysané smetany
  • 300g bílého jogurtu
  • 300ml smetany ke šlehání
  • 2-3 banány
  • 200ml mléka
  • 50g mléčné či hořké čokolády

Nejprve si připravíme karamelové mléko. 2-3 lžíce cukru nasypeme do hrnce a přendáme na plotnu. Když cukr začne tát a mírně zhnědne, přidáme mléko a bez přestávky mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Polovinou karamelového mléka poté přelijeme piškoty, kterými jsme vyložili dortovou formu. 

Želatinu necháme nabobtnat v menším množství studené vody. Ze smetany ušleháme šlehačku a dáme ji vychladit do ledničky. Máslo vyšleháme s cukrem do nadýchané hmoty, přidáme jogurt, zakysanou smetanu a vše dobře promícháme. Želatinu rozpustíme na plotně a poté vmícháme do vzniklé hmoty. Nakonec opatrně a pozvolna vmícháváme šlehačku. 

Polovinu krému navrstvíme na piškoty. Na vrch rozmístíme banán nakrájený na kolečka, na něj poklademe druhou vrstvu piškot a přelijeme je zbylým karamelovým mlékem. Poté pokryjeme zbylou polovinou krému. Formu uhladíme a dáme do ledničky vychladnout minimálně na 6 hodin. 

Dort můžeme dozdobit ovocem a rozpuštěnou čokoládou či jiným cukrářským zdobením. 

Dobrou chuť! :) 


Žádné komentáře:

Okomentovat