Na začátku října počasí skutečně bláznilo a chvilkami by se dalo říct, že bylo takové malé jaro. A ta sluníčková pohoda nakonec dorazila i ke mne domů a vzal kuchyň útokem. Mamka mi dala k vyzkoušení recept na nepečený piškotový dort a já nemohla odolat kytičkám z jedlého papíru... Estetiku v gastronomii ještě v malíčku nemám, ale výsledek stál za to. Rozplýval se na jazyku!
- 250g piškotů
- 10g želatiny
- 170g másla
- 170g cukru
- 300g zakysané smetany
- 300g bílého jogurtu
- 300ml smetany ke šlehání
- 2-3 banány
- 200ml mléka
- 50g mléčné či hořké čokolády
Nejprve si připravíme karamelové mléko. 2-3 lžíce cukru nasypeme do hrnce a přendáme na plotnu. Když cukr začne tát a mírně zhnědne, přidáme mléko a bez přestávky mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Polovinou karamelového mléka poté přelijeme piškoty, kterými jsme vyložili dortovou formu.
Želatinu necháme nabobtnat v menším množství studené vody. Ze smetany ušleháme šlehačku a dáme ji vychladit do ledničky. Máslo vyšleháme s cukrem do nadýchané hmoty, přidáme jogurt, zakysanou smetanu a vše dobře promícháme. Želatinu rozpustíme na plotně a poté vmícháme do vzniklé hmoty. Nakonec opatrně a pozvolna vmícháváme šlehačku.
Polovinu krému navrstvíme na piškoty. Na vrch rozmístíme banán nakrájený na kolečka, na něj poklademe druhou vrstvu piškot a přelijeme je zbylým karamelovým mlékem. Poté pokryjeme zbylou polovinou krému. Formu uhladíme a dáme do ledničky vychladnout minimálně na 6 hodin.
Dort můžeme dozdobit ovocem a rozpuštěnou čokoládou či jiným cukrářským zdobením.
Žádné komentáře:
Okomentovat