úterý 12. března 2019

Banánovo-karamelový dort

Ve skříni mám zastrčených asi osm kuchařek a v nich poznačené desítky receptů, které bych si chtěla vyzkoušet. Ale když mi do očí na sociální síti vyskočila tahle dobrota, nedokázala jsem dlouho odolávat. Zkrátka jsem ji musela vyzkoušet. Výsledkem byla neuvěřitelně sladká bomba, to ano, ale ta chuť... ta každého milovníka karamelu odnese do ráje!



Na dortík budete potřebovat: 
  • 150g rozpuštěného másla
  • 250g máslových sušenek
  • 100g másla
  • 100g třtinového cukru
  • 400ml kondenzovaného mléka 
  • 3 banány
  • 400ml smetany ke šlehání
  • hořká čokoláda (hoblinky)

Nejprve si připravíme sušenkový základ. Sušenky rozdrtíme či rozmixujeme a promícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs upěchujeme do dortové formy a to včetně okrajů (cca 4cm) a dáme chladit. 

V nepřilnavé pánvi či hrnci necháme na mírném ohni rozehřát máslo. Do rozpuštěného másla přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a nezkaramelizuje. Sejmeme z plotýnky, necháme chvíli vychladnout a přidáme kondenzované mléko. Opět zvolna přivedeme k varu a směs průběžně promícháváme. Následně nalijeme na sušenkový základ a formu dáme alespoň na 3 hodiny chladit. 

Ideálně před podáváním, je ale možné i večer předtím: ušleháme smetanu, dle potřeby můžeme vmíchat ztužovač. Banány si nakrájíme na kolečka a dle vlastní fantazie i se šlehačkou navršíme na karamelový základ. Dozdobíme zbylými banány a čokoládovými hoblinkami. 

Zdroj: Apetit

Dobrou chuť! :) 

2 komentáře:

  1. Z vánoc mi tam jedno kondenzované mléko zbylo a pořád jsem nevěděla co s ním a teď už asi našel uplatnění ����

    OdpovědětVymazat