čtvrtek 25. dubna 2019

Odlehčený cheesecake z cottage

Cheesecake je v dnešní době už osvědčenou klasikou, nedá se na něm nic moc pokazit. Přihoďte k tomu trochu ovoce, na ozdobu mátu, a úspěch je zaručený. Nedávno jsem narazila na cheesecake, který se ale nedělal z tvarohu, nýbrž z cottage sýru. Výsledek nebyl tak omračující jako běžný cheesecake, chuť byla trochu nezvyklá, ale kdo má rád cottage nebo trochu zdravější dobroty, tak si určitě přijde na své! 



Na cheesecake budeme potřebovat:

  • 150-200g máslových sušenek
  • 50-100g másla (dle konzistence po smíchání se sušenkami)
  • 1 lžíce práškové želatiny
  • 1-2 limetky dle chuti
  • 450g cottage sýru
  • 150g zakysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • jahody, bazalka, cukr krystal na ozdobu

Sušenky rozdrobíme do mrtě, máslo rozpustíme a smícháme dohromady do hutné směsi. Tu napěchujeme na dno a po okrajích dortové formy. Necháme na chvíli ztuhnout v lednici. V misce smícháme cottage se zakysanou smetanou, přidáme cukr a šťávu z limetky. Želatinu na 10 minut namočíme ve 150ml studené vody, poté ji mírně ohřejeme a zamícháme do rozpuštění. Smícháme ji s připravenou směsí. Je zapotřebí hodně důkladně rozmixovat, aby došlo k rozkladu cottagových hrudek. Vzniklou směs nalijeme na sušenkový základ a dáme ideálně přes noc do lednice. Cheesecake dozdobíme jahodami. V hmoždíři můžeme na ozdobu utřít cukr krystal s lístky bazalky - příjemně to voní a chutná velice svěže. Nutno ho ale na cheesecake dát buď samotný, aby nedošlo k rozmočení, nebo těsně před podáváním. 
Z velké části inspirováno Apetitem

Dobrou chuť! :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat