neděle 5. května 2019

Knižní nadílka 2/2019

Pár měsíců uteklo jako voda a mě se tady nastřádalo překvapivě hodně přečtených knih - především i díky nemocenské. Ale přece Vám je nedám všanc všechny najednou! :)

Tentokrát si představíme cestopis Sí vole od tria Vandráků Liška + Révai + Bernard, hororový román Duch domu Ashburnů od Darcy Coates a drama holocaustu Tatér z Osvětimi od Heather Morris.



Sí vole (Pavel Liška, Jan Révai, Hynek Bernard)
"Mozaika deníků třech Vandráků, co cestujou po Střední Americe, točí o tom dokument a plní si sen. Potkávají lidi, divokou přírodu, dávný časy a sami sebe. Jsou špinavý, šťastný, protivný a občas je jim smutno, ale ze všeho nejvíc se smějou a dělají si ze všeho legraci. Ze sebe, z toho, jak padají, nerozumí španělsky, i z toho, že dostali šanci o tom všem teď napsat svoji velkou knihu. Často po cestě dávají otázky ostatním lidem a někdy dá cesta otázku jim. Jet podle navigace, nebo intuice? Drze, nebo bezpečně? Společně, nebo sami? Zakusuješ se víc ty do cesty, nebo cesta do tebe? A odpověď? – Prostě jedeme! Sí, vole! Tři úplně jiný palice, tři motorky, tři deníky a tři měsíce na cestě Střední Amerikou." (zdroj: Databáze knih)

Již v létě jsem se shodou okolností zúčastnila jedné z jejich přednášek na téma cesty po Střední Americe. Pánové promítali fotky a vyprávěli co všechno na cestě zažili, dokonce pustili i video z tehdy připravovaného pořadu, který následně běžel několik večerů na Prima Cool. Ve finále odzpívala svůj koncert Bára Poláková. Byla to hrozně krásná atmosféra a já se jen těšila na tu knihu. Ta samozřejmě obsahovala již slyšené a viděné v televizi, ale mimo to i spoustu dalších detailů a popsaných krás světa Střední Ameriky. Byl to hodně povedený cestopis a upřímně bych se těšila na nějakou z jejich dalších cest, která by se dočkala takového zpracování.

Žánr: česká literatura
Rok vydání: 2018
Počet stran: 296
ISBN: 978-80-265-0806-9

Duch domu Ashburnů (Darcy Coates)
"Ačkoli na duchy nevěří, při zkoumání svého nového domova naráží na věci, které v ní vyvolávají neklid. Do tapet na zdech jsou vyryty podivné nápisy, v lese nedaleko domu je ukryt starý hrob a tajuplné portréty v chodbě v prvním patře jakoby sledovaly každý její pohyb. Jak odhaluje další a další tajemství domu, začíná věřit, že pověsti, které se o něm vyprávějí, mají možná pravdivější jádro, než předpokládala. Budova má chmurnou a děsivou minulost. Adrienne postupně zjišťuje, že o její život usiluje něco hluboce nepřirozeného a děsivě odporného." (zdroj: Databáze knih)

O téhle knize jsem díky marketingu od Dobrovského věděla spoustu ještě před jejím vydáním v Čechách. Všude se psalo jak je to fantastický horor a tak podobně a já se zkrátka nechala namlsat. Výsledek už tak slavný nebyl. Přiznávám, že atmosféra starého domu a takové ty první tajuplné náznaky byly výborné, ale pak se to celé nějak zvrtlo a upřímně - čekala jsem od samotného finále mnohem víc. Úplný konec, tedy dovětek po všech událostech, byl mimo jiné tak úsměvný, až to bylo jako z hloupého filmu. Nebo jsem hold na horory už moc náročná :)

originálně The Haunting of Ashburn House
Žánr: světová literatura, horory
Rok vydání: 2016 ve světě, 2019 v ČR
Počet stran: 256
ISBN: 978-80-7585-161-1

Tatér z Osvětimi (Heather Morris)
"Kniha vznikla podle skutečného příběhu, jenž souvisí s jedním z nejznámějších symbolů holocaustu – čísly, která měli vězňové vytetována na předloktí. Když se slovenský žid Lale Sokolov stal v tom strašlivém místě tatérem a musel označovat své spoluvězně čísly vyvedenými nesmazatelným inkoustem, využil svou nepatrnou volnost k činům. Díky své práci mohl vyměňovat šperky a peníze z majetku zavražděných židů za jídlo, které pomáhalo ostatní vězně držet naživu. Kdyby byl dopaden, čekala by ho jistá smrt. Za své přežití mu vděčí mnozí. O holocaustu existuje bezpočet knih. Tato je však unikátní. Lale Sokolov velmi dobře věděl, co spoluvězně i jeho samotného čeká, a byl odhodlán nejen přežít, ale také žít naplno. To, co poznal, je sice strašlivé, ale současně plné naděje a odvahy. A v jeho vzpomínkách má své místo kupodivu také láska. V řadě vězňů čekajících na tetování stála i zděšená, chvějící se dívka. Pro Lalea – trochu drzého hazardéra – to byla láska na první pohled. Jeho a Gitin příběh, ověřený podle všech dostupných dokumentů a déle než sedmdesát let nevyprávěný, potvrdil jejich syn. Jen sotva mohli tehdy doufat, že se ho dočkají." (zdroj: Databáze knih)

Holocaust je vždycky hrozně ožehavé a dramatické téma v jakémkoliv zpracování. O to víc mne překvapilo, jak něžně je tato kniha napsaná. Samozřejmě se nějakých hrůz z Osvětimi dočteme, nicméně to pořád není tak strašné jako tomu je v jiných příbězích. Což je spjato především s faktem, že hlavní postava není jen obyčejným vězněm, nýbrž tatérem s určitými pravomocemi přesahující běžný vězeňský život. Krásný příběh, na jehož konci musí zákonitě ukápnout slzička naprosto každému.

originálně The Tattooist of Auschwitz
Žánr: světová literatura, historie
Rok vydání: 2018
Počet stran: 248
ISBN: 978-80-264-2017-0

Žádné komentáře:

Okomentovat