pondělí 24. června 2019

Pruhované jahodové "cheesecaky"

Světe div se, objevila jsem svět časopisu Apetit. Onehdy jsem tam narazila na tak fantastický recept, že kdokoliv tyhle maličké dobrůtky ochutnal, tak pěl ódy radosti na sladký foodgasm. Nelze se nepodělit o recept na tyto jahodové "cheesecaky" - bez tvarohu, se smetanou či mascarpone. Jahody jsou všude, pojďte si udělat vynikající jahodové potěšení! 


zdroj: Apetit online
Na cca 14 menších či 1 velký dort potřebujeme: 
  • 400g jahod
  • 50g cukru krupice
  • 20g želatiny v prášku
  • 250-300g máslových sušenek
  • 100g rozpuštěného másla
  • 200g bílé čokolády
  • 600g smetany ke šlehání (33%)
  • dozdobení: jahody, máta, bazalkový cukr

Jahody očistíme a nakrájíme na poloviny či čtvrtky. Vsypeme do hrnce společně s cukrem a krátce svaříme. Následně jahody rozmixujeme. Želatinu necháme ve 4 lžících vody krátce nabobtnat, poté ji lehce zahřejeme, aby se rozpustila. Polovinu želatiny přimícháme do rozmixovaných jahod, druhou polovinu si necháme na později. Sušenky rozmixujeme a smícháme s rozpuštěným máslem do těstíčka, které vtlačíme na dno formy/menších formiček. 

Čokoládu necháme společně se 150g smetany rozpustit ve vodní lázni, občas zamícháme. Do rozpuštěné směsi přimícháme zbylou želatinu a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Do mísy vlijeme 200g smetany a ušleháme do měkkých špiček. Za stálého šlehání přilijeme rozpuštěnou čokoládu. Hotovou směs následně rozdělíme do formiček na sušenkový základ a dáme do ledničky ztuhnout (stačí 15 minut na menší, na velkou formu 30 minut). 

Do mísy vlijeme zbytek smetany a ušleháme. Za stálého šlehání přilijeme tentokrát jahodovou směs a došleháme. Dle chuti lze zakápnout citronovou šťávou. Jahodovou smetanu rozdělíme do formiček na čokoládovou vrstvu a vrátíme do ledničky. Dortíky necháme chladnout 3-4 hodiny, nejlépe však přes noc. 

Hotové dortíky vyjmeme z formiček - já použila formičky z tvrdšího papíru na cupcaky, ráno šly krásně vyloupnout. Dozdobíme dle chuti jahodami, mátou či bazalkovým cukrem (v hmoždíři stačí utřít cukr krystal společně s několika lístky bazalky). 

Dobrou chuť! :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat