sobota 18. ledna 2020

Knižní nadílka 1/2020

Není lepší místo pro čtení, než slunečná pláž s drinkem na stole a šumícím mořem za zády. A tak jsem během jednoho přenádherného týdne v Ománu stihla přečíst hned tři knížky. Což se mi naposledy povedlo... vlastně už ani nevím kdy. A bylo to naprosto fantastické! 

Dnes Vám představím dva předem pečlivě vybrané tituly a jeden, který jsem si vypůjčila z ománského hotelu a celkem mile překvapil - Stranger Things: Temný experiment, Dětské zoubky a Údolí tyrannosaura


Stranger Things: Temný experiment (Gwenda Bond) 
"Je léto roku 1969 a Amerikou zmítají hrůzné zprávy o válce ve Vietnamu. Terry Ivesová bydlí na univerzitní koleji v Indianě a zdá se, že válečná vřava i bouřlivé protesty v hlavním městě jsou jí na hony vzdálené. Jenže svět se mění a Terry nehodlá jen zpovzdálí přihlížet. Když se doslechne, že se v nedalekém městečku Hawkins uskuteční důležitý vládní experiment, okamžitě se přihlásí. Ocit¬ne se v laboratoři hluboko v lesích, kde jí přísní výzkumníci podávají psychedelické látky… Terry začíná tušit tajemství a je rozhodnutá ho odhalit. Jenže za zdmi Státní laboratoře v Hawkinsu, pod ostrým dohledem ředitele Martina Brennera, číhá spiknutí mnohem monstróznější, než si Terry dokáže představit. Potřebuje proto pomoc ostatních pokusných subjektů – včetně jednoho, který je tak tajný, že svět o jeho existenci nemá nejmenší tušení. Je jím malá holčička s nevysvětlitelnými nadlidskými schopnostmi, která má místo jména číslo: 008… "

Pro fanoušky seriálu Stranger Things je tohle v podstatě povinná četba. Z knížky jsem byla naprosto nadšená. Přestože mi nezodpověděla naprosto všechny otázky na to, co se vlastně dělo před seriálem; tak odhalila podstatně velkou část příběhu skrývající se za tím, proč existuje Hawkingská laboratoř a jak to celé před seriálem začalo. 


Dětské zoubky (Zoje Stage)
"Suzette se nedaří navázat vztah se svojí sedmiletou dcerou, která nemůže – nebo nechce – mluvit. Už od jejího nejútlejšího dětství cítila, že ji Hanna odmítá. Suzette připadá, že ji její dítě nenávidí, a ta myšlenka ji děsí.Alex by chtěl věřit své manželce, že se jejich dcera chová krutě a nenormálně, jenže s ním přece normálně mluví! Je Hanna jen zlobivá holčička, jejíž chování pramení z vysoké inteligence, kreativity a snad i osobního kouzla? Nebo se opravdu snaží svoji matku zabít?"

Tenhle román mi dlouho nedal spát. Možná hlavně proto, že má na obalu voodoo panenku, ale hlavně proto, že v hororech není nic děsivějšího, než právě malé děti. Překvapivě to ale nebylo ani tak hororové, jak jsem čekala, jako spíš absolutně psychologicky šílené! Příběh mne naprosto pohltil a nedokázala jsem se od něj odtrhnout. Jak se vztah matky a dcery neustále zaplétal a přiostřoval, v neustálém napětí jsem hltala řádek po řádku jen abych věděla, co se stane dál. A pokaždé mne to šokovalo o něco víc, než předtím. Naprosto brilantní dílo, které mě přivedlo na myšlenku, že některé děti jsou zkrátka pekelné. 


Údolí tyrannosaura (Douglas Preston) 
"V pustině Nového Mexika je zavražděn hledač dinosaurů. Umírajícího nalezne místní usedlík Tom Broadbent a převezme od něj zápisník spolu se slibem, že ho doručí jeho dceři. Rozjíždí se napínavé pátrání Toma po totožnosti neznámého a obsahu šifrovaného zápisníku... "

Poutavá knížka, kterou jsem v podstatě štípla z hotelové take-and-leave knihovničky. Dinosauři mě fascinovali už jako malou holčičku, na Jurský park bych se vfe svém věku stále mohla dívat pořád dokola. Proto výběr padl právě na tenhle román. Který má naprosto sci-fi a přitom uchvacující myšlenku o konci éry dinosaurů, na kterou se přijde díky nálezu dokonale zachovalého T-Rexe. 

3 komentáře:

  1. Ahoj, já moc ráda čtu. Mým nejoblíbenějším žánrem jsou detektivky a autobiografie lidí, kteří si prošli něčím tragickým. Vím, musím znít jako blázen... :D Ale nejlépe se mi u tohoto žánru relaxuje. Teď jsem si například nakoupila hned několik nových knížek, které jsem sehnala se slevou, z tohoto super webu.

    OdpovědětVymazat
  2. Moje osmileté manželství bylo na spadnutí, když jsem se dočetla o doktoru Ajayim, mocném kouzelníkovi, který pro mě vytvořil kouzlo lásky, a to přimělo mého manžela pokleknout a prohlásil, jak moc si mě váží a nikdy neopustí manželství, protože Dr. Ajayi, můj domov je nyní plný lásky. Pokud máte v manželství těžké časy, doktor Ajayi je vaší poslední zastávkou pro pomoc. Kontaktujte ho na Whatsapp: +2347084887094

    OdpovědětVymazat
  3. To Stranger Things bezpochyby vypadá jako něco, co bych zařadil do svojí knižní databáze. :) Ale jako uvidíme. Na druhou stranu jsem toho už o Stranger Things četl poměrně dost a mám trochu strach z toho, že vlastně v té knížce nezjistím nic nového nebo převratného. :) Ale tak třeba uvidíme.

    OdpovědětVymazat